Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Majitelé kotlů na tuhá paliva mají na kontrolu už jen dva měsíce

aktualizováno 
Kdo má kotel o příkonu 10 – 300 kW, který slouží jako zdroj tepla pro radiátory topení, musí mít do konce roku hotovou kontrolu zařízení. V podstatě jde o domácí kotle na pevná paliva, které se používají k vytápění celého domu.

Jde o to, aby kotle na pevná paliva byly v co nejlepším stavu a nekouřily. | foto: MAFRA

Příčinou je zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší. Podle ustanovení § 17 odst. 1 písm. h) je každý majitel spalovacího zdroje na pevná paliva o jmenovitém příkonu 10 až 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinen provádět jednou za dva roky kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje. Podle ustanovení § 41 odst. 15 musí první kontrola proběhnout nejpozději do 31. 12. 2016.

Každý kotel má svého kontrolora

Každý majitel kotle si musí najít ve svém regionu osobu, která může provést kontrolu právě toho jeho kotle. Seznam kontrolorů s oprávněním je možné získat u jednotlivých výrobců kotlů na jejich webových stránkách nebo lze využít seznam odborně způsobilých osob, který je průběžně doplňován o nově proškolené techniky na stránkách Asociace podniků topenářské techniky.

Příklad oprávnění, které musí mít technik u sebe

Příklad oprávnění, které musí mít technik u sebe

Oprávněná osoba by se měla prokázat dokladem, kde bude uvedeno: název a sídlo výrobce, identifikační údaje o oprávněné (proškolené) osobě, seznam typů spalovacích stacionárních zdrojů ke kontrole a dobu platnosti oprávnění.

„Je to jako obvykle u nás, hasí se na poslední chvíli. Jen co se to připomnělo v televizi, tak tu máme denně čtyřicet telefonátů s objednávkami,“ říká technik Petr Bačůvka z Fryštáku, který má oprávnění ke kontrole kotlů Dakon. Podle něj se při tomto tempu rozhodně nedostane na všechny, přitom by stačilo, aby si lidé vzpomněli o chvíli dříve, zvlášť když o tom věděli už několik let.

Doklady o provedené kontrole kotle není třeba nikam posílat, ale je třeba mít je doma uschované pro případnou kontrolu ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Co se musí udělat

Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje.

Jak na to?

Ještě nemáte revizi kotle hotovou?

hledání

hledání

Najděte revizního technika rychle a jednoduše. Zadání poptávky na portále AAAPOPTÁVKA.CZ je zcela ZDARMA.

Během prováděné kontroly revizní technici poskytnou další poradenskou a konzultační činnost. Například poradí, jak ušetřit nebo jak to udělat, aby kotel nekouřil více, než je nutné. Základní prohlídka zabere zhruba hodinu. Její cena je individuální a není zákonem stanovená, stojí 500 až 1 500 korun.

Pokud bude chtít obecní úřad provést kontrolu a vy nebudete moci předložit osvědčení o kontrole, může úřad fyzické osobě za tento přestupek uložit pokutu do výše 20 tisíc korun. Příkon lze zjistit na štítku kotle nebo v návodu k instalaci. Některé kotle mají uveden jen výkon. Příkon se vypočítá tak, že vydělíte výkon účinností (např. 10 kW/0,80 = 12,5 kW).

Jsou také případy, že část výkonu se předává do prostoru (třeba u krbových kamen) a část do teplovodního výměníku. V tomto případě se nepočítá jen výkon pro vodu, ale celkový příkon topidla.

Nezaměňovat s kontrolou komínu

Kontrola se týká všech kotlů, tedy i těch, které jste koupili i zcela nedávno. Provedená kontrola však nenahradí zprávu o provedení čištění a kontroly spalinové cesty nebo zprávu o revizi spalinové cesty. Je třeba nezaměňovat kontrolu technického stavu a provozu kotle na tuhá paliva, vyžadovanou podle zákona o ochraně ovzduší, za kontrolu spalinové cesty prováděnou podle vyhlášky č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty, která je prováděcím předpisem zákona o požární ochraně.

Pokuty za přestupky a správní delikty, pokud je spalinová cesta provozována v rozporu se zákonem č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů, ukládá a vybírá hasičský záchranný sbor kraje.

Autor:



Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz