Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Majitelé kotlů na tuhá paliva mají na kontrolu už jen dva měsíce

aktualizováno 
Kdo má kotel o příkonu 10 – 300 kW, který slouží jako zdroj tepla pro radiátory topení, musí mít do konce roku hotovou kontrolu zařízení. V podstatě jde o domácí kotle na pevná paliva, které se používají k vytápění celého domu.

Jde o to, aby kotle na pevná paliva byly v co nejlepším stavu a nekouřily. | foto: MAFRA

Příčinou je zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší. Podle ustanovení § 17 odst. 1 písm. h) je každý majitel spalovacího zdroje na pevná paliva o jmenovitém příkonu 10 až 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinen provádět jednou za dva roky kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje. Podle ustanovení § 41 odst. 15 musí první kontrola proběhnout nejpozději do 31. 12. 2016.

Každý kotel má svého kontrolora

Každý majitel kotle si musí najít ve svém regionu osobu, která může provést kontrolu právě toho jeho kotle. Seznam kontrolorů s oprávněním je možné získat u jednotlivých výrobců kotlů na jejich webových stránkách nebo lze využít seznam odborně způsobilých osob, který je průběžně doplňován o nově proškolené techniky na stránkách Asociace podniků topenářské techniky.

Příklad oprávnění, které musí mít technik u sebe

Příklad oprávnění, které musí mít technik u sebe

Oprávněná osoba by se měla prokázat dokladem, kde bude uvedeno: název a sídlo výrobce, identifikační údaje o oprávněné (proškolené) osobě, seznam typů spalovacích stacionárních zdrojů ke kontrole a dobu platnosti oprávnění.

„Je to jako obvykle u nás, hasí se na poslední chvíli. Jen co se to připomnělo v televizi, tak tu máme denně čtyřicet telefonátů s objednávkami,“ říká technik Petr Bačůvka z Fryštáku, který má oprávnění ke kontrole kotlů Dakon. Podle něj se při tomto tempu rozhodně nedostane na všechny, přitom by stačilo, aby si lidé vzpomněli o chvíli dříve, zvlášť když o tom věděli už několik let.

Doklady o provedené kontrole kotle není třeba nikam posílat, ale je třeba mít je doma uschované pro případnou kontrolu ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Co se musí udělat

Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje.

Jak na to?

Ještě nemáte revizi kotle hotovou?

hledání

hledání

Najděte revizního technika rychle a jednoduše. Zadání poptávky na portále AAAPOPTÁVKA.CZ je zcela ZDARMA.

Během prováděné kontroly revizní technici poskytnou další poradenskou a konzultační činnost. Například poradí, jak ušetřit nebo jak to udělat, aby kotel nekouřil více, než je nutné. Základní prohlídka zabere zhruba hodinu. Její cena je individuální a není zákonem stanovená, stojí 500 až 1 500 korun.

Pokud bude chtít obecní úřad provést kontrolu a vy nebudete moci předložit osvědčení o kontrole, může úřad fyzické osobě za tento přestupek uložit pokutu do výše 20 tisíc korun. Příkon lze zjistit na štítku kotle nebo v návodu k instalaci. Některé kotle mají uveden jen výkon. Příkon se vypočítá tak, že vydělíte výkon účinností (např. 10 kW/0,80 = 12,5 kW).

Jsou také případy, že část výkonu se předává do prostoru (třeba u krbových kamen) a část do teplovodního výměníku. V tomto případě se nepočítá jen výkon pro vodu, ale celkový příkon topidla.

Nezaměňovat s kontrolou komínu

Kontrola se týká všech kotlů, tedy i těch, které jste koupili i zcela nedávno. Provedená kontrola však nenahradí zprávu o provedení čištění a kontroly spalinové cesty nebo zprávu o revizi spalinové cesty. Je třeba nezaměňovat kontrolu technického stavu a provozu kotle na tuhá paliva, vyžadovanou podle zákona o ochraně ovzduší, za kontrolu spalinové cesty prováděnou podle vyhlášky č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty, která je prováděcím předpisem zákona o požární ochraně.

Pokuty za přestupky a správní delikty, pokud je spalinová cesta provozována v rozporu se zákonem č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů, ukládá a vybírá hasičský záchranný sbor kraje.

Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.