Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Možnost vykopat si jámu Japonce láká. Mohou se přitom ušpinit od hlíny

aktualizováno 
"Jen tak si někde vykopat jámu, k tomu dospělí nemají moc příležitostí," vysvětlil jeden z impulsů ke konání nezvyklé soutěže organizátor akce s názvem Japan All-National Hole Digging Competition. Soutěžící mají přesně půl hodiny na to, aby vykopali co nejhlubší jámu. Vítězný tým se prokutal do hloubky 3,41 metru.

Nejde právě o olympijskou disciplínu, nicméně vykopání hluboké jámy na čas je v Japonsku považováno za jakousi zdravou alternativu cvičení. Soutěžící si váží už pouhé možnosti zúčastnit se, za přímý kontakt s půdou a umazání jim to prý stojí.  

Naposledy takto v Japonsku soutěžili první únorovou neděli ve městě Narita, kde se konal již 14. ročník. Sešlo se 271 soutěžních týmů z celé země, každý o maximálně šesti členech, aby se s pomocí lopat dobrali k titulu vítěze.

Galerie japonských kopáčů

Titul přijel obhajovat tým loňských mistrů z Toyota city v prefektuře Aichi. "Pracujeme společně na stejném cíli, a tím je vykopání hluboké díry. Jsme tým. Funguje to trochu jako v armádě," konstatoval čtyřiačtyřicetiletý Katsuyuki Usami, jehož skvěle sehraný tým výhru obhájil i letos. Během třiceti minut všichni společně vykopali jámu hlubokou úctyhodných 3,41 metru.

Vyhráli titul, peněžní odměnu v přepočtu zhruba za 20 tisíc korun a zlatou lopatu, kterou si pořadatelé cení v přepočtu zhruba na 15 tisíc korun. Ani další účastníci ale v této soutěži nepřišli zkrátka. Ocenění se tu nezískává jen za nejhlubší vykopanou jámu, ale i za jámu nejkreativnější či nejoriginálnější týmový kostým.

Organizátoři prý původně jen chtěli najít způsob, jak dát dospělým šanci se regulérně umazat od hlíny. "Jakmile vyrostete, už si nemůžete jen tak někde vykopat díru do země. Tak nás napadlo, že by se to lidem mohlo líbit," vysvětlil pro agenturu Reuters organizátor Taku Suzuki, který akci hostí na své mléčné farmě Narita dream. 

Kvůli deštivé předpovědi byl sice letošní ročník málem zrušen, nakonec se ale vydařil. Vykopání jámy je ovšem boj za každého počasí. "Vaším soupeřem je příroda, takže je to vždy těžké," konstatoval Sho Yagiya, jeden ze soutěžících.

Autoři: ,




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Nejzdravější bývají voříšci.
VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by chtěl vědět, které plemeno je to...  celý článek

Statek Radosti ve Velimi založila Klára Netušilová
Róza a její parta na statku, kde užitková zvířata nechovají pro užitek

Bylo nebylo. Za devatero horami, devatero řekami a jedním železničním přejezdem leží statek, kde se hospodářská zvířata nechovají pro užitek, ale jen pro...  celý článek

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy.
Soutěžte a vyhrajte kompostér, který na zahradě urychlí běh času

V uzavřeném kompostéru trvá celý proces kompostování daleko kratší dobu než u běžného kompostu, takže ušetří měsíce času. A když dodržíte správný postup,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.