Možnost vykopat si jámu Japonce láká. Mohou se přitom ušpinit od hlíny

aktualizováno 
"Jen tak si někde vykopat jámu, k tomu dospělí nemají moc příležitostí," vysvětlil jeden z impulsů ke konání nezvyklé soutěže organizátor akce s názvem Japan All-National Hole Digging Competition. Soutěžící mají přesně půl hodiny na to, aby vykopali co nejhlubší jámu. Vítězný tým se prokutal do hloubky 3,41 metru.

Nejde právě o olympijskou disciplínu, nicméně vykopání hluboké jámy na čas je v Japonsku považováno za jakousi zdravou alternativu cvičení. Soutěžící si váží už pouhé možnosti zúčastnit se, za přímý kontakt s půdou a umazání jim to prý stojí.  

Naposledy takto v Japonsku soutěžili první únorovou neděli ve městě Narita, kde se konal již 14. ročník. Sešlo se 271 soutěžních týmů z celé země, každý o maximálně šesti členech, aby se s pomocí lopat dobrali k titulu vítěze.

Galerie japonských kopáčů

Titul přijel obhajovat tým loňských mistrů z Toyota city v prefektuře Aichi. "Pracujeme společně na stejném cíli, a tím je vykopání hluboké díry. Jsme tým. Funguje to trochu jako v armádě," konstatoval čtyřiačtyřicetiletý Katsuyuki Usami, jehož skvěle sehraný tým výhru obhájil i letos. Během třiceti minut všichni společně vykopali jámu hlubokou úctyhodných 3,41 metru.

Vyhráli titul, peněžní odměnu v přepočtu zhruba za 20 tisíc korun a zlatou lopatu, kterou si pořadatelé cení v přepočtu zhruba na 15 tisíc korun. Ani další účastníci ale v této soutěži nepřišli zkrátka. Ocenění se tu nezískává jen za nejhlubší vykopanou jámu, ale i za jámu nejkreativnější či nejoriginálnější týmový kostým.

Organizátoři prý původně jen chtěli najít způsob, jak dát dospělým šanci se regulérně umazat od hlíny. "Jakmile vyrostete, už si nemůžete jen tak někde vykopat díru do země. Tak nás napadlo, že by se to lidem mohlo líbit," vysvětlil pro agenturu Reuters organizátor Taku Suzuki, který akci hostí na své mléčné farmě Narita dream. 

Kvůli deštivé předpovědi byl sice letošní ročník málem zrušen, nakonec se ale vydařil. Vykopání jámy je ovšem boj za každého počasí. "Vaším soupeřem je příroda, takže je to vždy těžké," konstatoval Sho Yagiya, jeden ze soutěžících.

Autoři: ,

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám
Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám

Každého z nás někdy před odchodem na hřiště odchytla máma, aby nám namazala pusu ještě před tím, než nás ošlehá vítr. My jsme jen zakouleli očima a chtěli mít tuhle proceduru co nejrychleji za sebou. Ale jak se říká, maminka má vždycky pravdu.

Najdete na iDNES.cz