Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

  22:00aktualizováno  22:00

Kopřiva dvoudomá - Kopřivy maji žahavé chloupky umístěné po celém povrchu rostliny. Vyvolávají známou vyrážku. | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Nejznámější a nejrozšířenější z rodu kopřiv. Známá hlavně pro své žahavé chloupky umístěné po celém povrchu. Při dotyku vyvolávají známou vyrážku. Zároveň je i vyhledávanou léčivou bylinou, avšak využijete ji i v kuchyni. Tato dvoudomá bylina, dorůstající do výšky 50-150 centimetrů, dává přednost písčitým půdám, ale nepohrdne ani jakoukoliv jinou. Má tuhý plazivý oddenek, čtyřhrannou lodyhu a vejčité, tmavě zelené listy. Po okrajích se zoubky. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy. Květ je malý a zelenavý.

Kopřiva dvoudomá Stanoviště: Vyskytuje se při okraji cest, na pustých místech, v křovinách, v plotech, na okrajích polí a lesů. Jako invazní druh se šíří v Jižní Americe. V České republice je rozšířena po celém území, a to ve všech výškových stupních.

Období květu: Kvete od června do října.

Použitelné části: Používají se celé listy, květy i oddenek.

Léčivé účinky: Kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Čaj připravený z kopřiv se dá použít na léčbu dny, revmatismu, úpravu menstruace, povzbuzení tvorby mateřského mléka. Kopřivy jsou vynikající k léčbě ekzémů. Každodenní pití odvaru zlepšuje krevní oběh a zdravý růst vlasů. Kloktadlem si zase pomůžete od aftů a bolesti v krku. Čerstvé mladé listy se mohou použít při napařování obličeje nebo přidat do zkrášlující a pročisťující koupele. Zvlášť vhodné jsou na mastný typ pleti.

Bylinková kuchyně: Z kopřiv lze připravit výborný čaj, uplatní se ale i v kuchyni.

Kopřivové topinky s gorgonzolou

Pro 4 osobyKopřiva dvoudomá

Příprava: 10 minut

kopřivy
4 plátky chleba
2 lžíce olivového oleje
150 g gorgonzoly
1 červená cibule
 balzamikový ocet
 hrubě drcený pepř
 sůl

Plátky chleba opečte nasucho v troubě či toustovači. Dokud jsou ještě teplé, zakápněte je 2 lžícemi olivového oleje.
Na plátky chleba postupně přidejte gorgonzolu, posypte kolečky červené cibule, pokapejte balzamikovým olejem a ochuťte drceným pepřem. Kopřivy krátce spařte vařicí vodou a položte je navrch topinky. Pozor se solí, sýr Gorgonzola je už sám o sobě dost slaný.

Autoři:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Další z rubriky

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule).  Rostlina má purpurově zbarvené
Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Rozšířený jednoletý plevelný druh.  celý článek

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.