Koriandr setý
| foto: shutterstock.com
ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Popis rostliny: Koriandr je jednoletá bylina s výrazným hlavním kořenem a až 60 cm dlouhými stonky.
. Víte, že...
Číňané věřili, že koriandr propůjčuje nesmrtelnost.
|
Listy má členěné, lichozpeřené, šířící nepříjemný pach. Na vrcholu stonku se tyčí malý narůžovělý květ, jehož dvounažky slouží jako koření.
Stanoviště: Koriandr roste na plném slunci v úrodné a lehké půdě.
Období květu: Koriandr kvete v červnu a červeni.
Použitelné části: Sbírá se v podstatě vše kromě květu; kořen, lodyhy, listy i semena.
Léčivé účinky: Semena se žvýkají nebo louhují a popíjí jako aperitiv upravující trávení. Silice se přidává do mastí při bolestech kloubů a svalů.
Bylinková kuchyně: Semena se používají do ragú, párků, koření, sušenek, marmelád, pečiva, polévek, omáček či zeleninových pokrmů.
. Hovězí s cizrnou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 1, 5 hodiny
* 400 g zadního hovězího
* 150 g cibule, červené
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 2 lžičky mleté papriky
* 1 lžička koriandru
* 1 chilli paprička
* 200 g uvařené cizrny
* 200 g červené papriky
* 4 celozrnné housky
1. Maso nakrájíme na kostky. V kastrole na oleji opečeme cibuli a česnek dozlatova. Přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Přidáme rajčatový protlak, poprášíme paprikou a koriandrem. Promícháme a ihned zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí.
2. Papriky nakrájíme na proužky, chilli papričky jemně usekáme. Když je maso skoro měkké, přidáme papriku a chilli, cizrnu a chvíli dusíme. Dochutíme majoránkou.
Podáváme s celozrnným pečivem.
|