Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

  11:25aktualizováno  11:25

Kotrč kadeřavý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewV lese lze nalézt "květákovou" houbu, která je zcela nezaměnitelná s ostatními houbami. Na stejném místě vyrůstá každoročně, takže si zapamatujte, kde jste kotrč našli. Jediný veliký kus vydrží doma několik dní, jestliže jej uložíte na chladné místo a spodní část ponoříme do vody.

Kotrč kadeřavý nemá klobouk v pravém slova smyslu; plodnice je tvořena mnoha plochými větévkami připomínajícími květák nebo spíše mozek. Krátkým tlustým třeněm je připojen ke stromu, na jehož bázi nebo kořenech roste. Plodnice obsahuje 20 - 50 cm v průměru a stářím mění barvu z bledě žlutobílé až do okrově nahnědlé. Sladce voní a má lahodnou oříškovou chuť.

Kde a kdy roste

Kotrč kadeřavý roste z kořenů borovice, většinou velmi blízko kmene. Při sběru plodnic buďte opatrní, abyste nevyřízli houbu příliš hluboko a nezničili podhoubí - potom se sem můžete vracet v dalších letech. Kotrč kadeřavý roste od pozdního léta do pozdního podzimu, ale je choulostivý na mráz, takže první mrazíky jej zničí.

Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě. Velkou plodnici můžeme rozřezat na několik menších, aby rychleji uschla. Je velmi důležité usušit tuto houbu důkladně. Buďte trpěliví, stojí to za to. Sbírejte jen krémově bělavé plodnice - ty jsou nejlepší. Čištění vyžaduje péči, protože kotrč obsahuje spoustu záhybů a štěrbin, do nichž se dostává jehličí a humus. Pokud možno, nečištěte kotrč vodou. Jeden z nejlepších způsobů, jak upravit kotrč, je rozkrájet plodnici na tenké řezy, obalit je v těstíčku zadělávaném pivem a prudce je osmažit.

Autoři:


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz