Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

  11:25aktualizováno  11:25

Kotrč kadeřavý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewV lese lze nalézt "květákovou" houbu, která je zcela nezaměnitelná s ostatními houbami. Na stejném místě vyrůstá každoročně, takže si zapamatujte, kde jste kotrč našli. Jediný veliký kus vydrží doma několik dní, jestliže jej uložíte na chladné místo a spodní část ponoříme do vody.

Kotrč kadeřavý nemá klobouk v pravém slova smyslu; plodnice je tvořena mnoha plochými větévkami připomínajícími květák nebo spíše mozek. Krátkým tlustým třeněm je připojen ke stromu, na jehož bázi nebo kořenech roste. Plodnice obsahuje 20 - 50 cm v průměru a stářím mění barvu z bledě žlutobílé až do okrově nahnědlé. Sladce voní a má lahodnou oříškovou chuť.

Kde a kdy roste

Kotrč kadeřavý roste z kořenů borovice, většinou velmi blízko kmene. Při sběru plodnic buďte opatrní, abyste nevyřízli houbu příliš hluboko a nezničili podhoubí - potom se sem můžete vracet v dalších letech. Kotrč kadeřavý roste od pozdního léta do pozdního podzimu, ale je choulostivý na mráz, takže první mrazíky jej zničí.

Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě. Velkou plodnici můžeme rozřezat na několik menších, aby rychleji uschla. Je velmi důležité usušit tuto houbu důkladně. Buďte trpěliví, stojí to za to. Sbírejte jen krémově bělavé plodnice - ty jsou nejlepší. Čištění vyžaduje péči, protože kotrč obsahuje spoustu záhybů a štěrbin, do nichž se dostává jehličí a humus. Pokud možno, nečištěte kotrč vodou. Jeden z nejlepších způsobů, jak upravit kotrč, je rozkrájet plodnici na tenké řezy, obalit je v těstíčku zadělávaném pivem a prudce je osmažit.

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.