Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kouzlo se dá vydupat i z ruličky od toaletního papíru. V Paříži to umějí

aktualizováno 
Něco jsme jako děti dělali špatně. Naše výtvory z lepenkových tubusů nikdy moc vábně nevypadaly. To dioramata z dílny pařížské umělkyně mají jiné kouzlo. A dokonce jim nechybí ani vtip.

Natáčením ruličky odhalujete další detaily dioramatického výjevu | foto: www.anastassia-elias.com

Třiatřicetiletá umělkyně a ilustrátorka Anastassia Elias žijící v Paříži pozvedla opomíjený odpad na umělecký artefakt. Vytváří z nich zajímavá dioramata s výjevy ze života, ve kterých krásně vynikne hra světla a stínu, takže vyobrazené dostává další a další rozměr.

Až po vás příště zůstane na toaletě jen prázdná lepenková rulička, už budete vědět, že s ní můžete podniknout i jiné věci než jen výlet ke kontejneru s tříděným odpadem.  Vytvořit v lepenkovém tubusu diorama si totiž může každý. Stačí k tomu nůžky, lepenka stejného odstínu jako je rulička od toaletního papíru, lepidlo a pinzeta či jiný nástroj, který vám bude dělat prodloužené prsty.

Pravdou ovšem je, že mladá pařížská umělkyně tráví pečlivým vyřezáváním drobných tvarů hodiny. A další piplavá práce ji teprve čeká: vkládání detailních modelů z papírové lepenky do útrob ruličky a jejich zafixování na místě také není zrovna jednoduché. Přesto Anastassia dokáže vytvořit poměrně složité scény: boxerský ring uprostřed západu, africké safari, rušné tržiště, děti stavějící sněhuláka, školní třídu i s učitelem či babičku v obývacím pokoji, i s její kočkou.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz