Kozák březový | foto: www.houbar.cz

Kozák březový (Leccinum scabrum)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKozák březový, jak již jeho jméno napovídá, roste výhradně pod břízami.

Nevýhodou je fakt, že starší plodnice začínají měknout a nedají se sbírat. Je to způsobeno tím, že dospělý kozák březový nasává ze země vlhkost, což zapříčiňuje onu velmi vodnatou dužninu.

Klobouky jsou 5 - 15 cm široké, v mládí polokulovité, brzy polštářovitě sklenuté, masité, hladké, šedé, šedohnědé nebo hnědé, naspodu s drobnými, okrouhlými, zprvu bělavými, později šedookrovými póry a tuhým až dřevnatým, 6 - 15 cm dlouhým a 1 - 4 cm širokým třeněm, hustě pokrytým černavými šupinkami. Bílá dužnina se na řezu nemění či lehce růžoví a pak šedne. Výtrusy jsou bledě hnědavé.

Kde a kdy roste

Kozák březový roste celkem hojně od července do listopadu v lesích listnatých, smíšených a jehličnatých, ale i mimo les ve stromořadích, vždy však pod břízami. 

Je jedlý. Ačkoli houbaři dávají před kozákem březovým přednost jeho bratru křemenáči březovému, má kozák v kuchyni velice dobré použití. Můžeme jej nakrájet na plátky, usušit a uchovat jej tak na zimní období, nebo jej použít čerstvý. Díky své vodnatosti bude nejlepší jej přidat do směsi s jinými houbami.