Kozák habrový | foto: Jaroslav Malý

Kozák habrový (Leccinum carpini)

Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKozák je docela nenápadný svým vzrůstem, o to víc však překvapí vynikající chutí a konzistencí, která se blíží pravým hřibům a křemenáčům.

Klobouk je 4 – 8 cm široký, temně šedě hnědý až černavý, jamkatě svraskalý, hrbolatý, tuhý. Mladé plodnice mají klobouk polokulovitý, který se později polštářovitě rozprostírá. Póry jsou bělavé, žlutavé až šedohnědé se zeleným nádechem, husté, u třeně volné. Třeň je bělavý, tmavě šupinkatý, žebernatý, v mládí hřibovitě břichatý, později válcovitý, občas zprohýbaný. Dužnina je pevná, postupně růžoví, šedne až černá s fialovým nádechem; je velmi chutná, málo červivějící. Vůně příjemná, i když málo výrazná. Výtrusný prach je hnědý.

Kde a kdy roste

Kozák habrový roste místy dosti hojně od června do října jednotlivě i ve skupinkách v listnatých a smíšených lesích, hlavně pod habry, ale také pod lískami, duby apod.

Je to jedlá a velmi dobrá tržní houba, jejíž plodnice jsou vytrvalé a nepodléhají snadno hnilobě ani červivění. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní (i v polévce). Je výtečný zejména do polévek, do vánočního kuby, guláše a jiných jídel.