Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krakelování – výtvarná technika, díky níž předměty zestárnou

  1:00aktualizováno  1:00
Podívejte se, jak si vyrobit na pohled starý popraskaný obrázek. Díky trhlinám vzniklých nanesením speciálního laku, tak můžete vyrobit originální doplněk do svého bytu.

Ozdobte si váš byt popraskanými dekoracemi | foto: Hobby.cz

Základem krakelovací techniky je lak, který je speciálně vyroben pro tuto výtvarnou metodu. Nanáší se mezi dvě kontrastní barvy, čímž způsobí popraskání vrchního nátěru. Trhlinkami pak prosvítá ten spodní.

Tento lak seženete ve výtvarných potřebách nebo v internetovém obchodu. Cena 60 ml se pohybuje od 60 Kč.

Krakelování se často kombinuje s technikou decoupage (o ní se dočtete více zde). Jejich spojením vznikne originální dekorace nebo dárek pro vaše blízké. My vám ukážeme, jak si můžete vyrobit ozdobné prkénko.



. potřebujete

Dřevěné prkénko
Potištěný ubrousek
Krakelovací lak
2 kontrastní akrylové barvy (Balakryl)
Lepidlo určené pro decoupage
Ploché štětce, houbička
Malé špičaté nůžky
Lak



1. Na vybrané prkénko naneste tmavou barvu. Ta bude nakonec prosvítat přes světlý vrchní nátěr. Kdybyste kombinaci barev zaměnili, ubrousek by na tmavé horní vrstvě nebyl vidět. Barvu nechte zaschnout (nejlépe přes noc).


2. Nanášejte krakelovací lak kolmo na směr předchozího nátěru. Silnější vrstvou dosáhnete větších prasklinek - ty se ale začnou tvořit až po nanesení druhé barvy. Lak nenechte přeschnout, po 6 hodinách už by mnoho trhlinek nevzniklo.


3. Štětcem nebo houbičkou naneste světlou barvu. Natírejte ji kolmo na krakelovací lak, a to jen jednou silnou vrstvou. Každým dalším tahem byste totiž vznikající trhlinky zatřeli. Jestliže jste ale postupovali správně, prasklinky se začnou objevovat krátce po nanesení barvy. Opět nechte prkénko zaschnout.




4.
Vystřihněte z ubrousku motiv, kterým chcete ozdobit prkénko. Odloupněte vrchní potištěnou vrstvu, kterou budete potřebovat k decoupagi.






5.
Nyní postupujte jako u klasické ubrouskové metody. Vybraný, vystřižený, jednovrstvý motiv položte na prkénko a několikrát ho přetřete lepidlem pro decoupage. Se štětcem pracujte opatrně, abyste ubrousek neroztrhli, ale jen ho vyrovnali a uhladili. Nezapomeňte po práci štětec pořádně vypláchnout a namočit do vody, lepidlem by ztvrdl.

6. Pro větší a rovnoměrnější lesk naneste bezbarvý lak.


Krakelování s jednou akrylovou barvou

Líbí se vám terakotová barva keramického květináče? Využijte ji při krakelování. Nejprve nádobu přetřete bezbarvým lakem. Pak podle klasického postupu naneste krakelovací lak a po jeho zaschnutí světlou barvu. Trhlinky tak budou mít barvu květináče. Tento postup můžete použít i u jiných předmětů, jejichž barva se vám zalíbila.


. tip pro další krakelování

Nechcete-li, aby byly vzniklé prasklinky prosvítaly ubrouskem, podlepte vystřižený, jednovrstvý motiv papírem nebo slabým kartonem. Až poté ho přilepte na dekorovaný předmět lepidlem na decoupage. Tento postup můžete použít i při opačném kontrastu barev (dolní světlá, horní tmavá). Ubrousek pak bude vidět.


 

Fóra čtenářů HOBBY.cz

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.