Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)

  11:33aktualizováno  11:33

Krásnopórka mlynářka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKrásnopórka mlynářka byla oblíbenou houbou našich prababiček a pradědečků. Je jedlá, ale příliš mnoho s ní v kuchyni nenaděláte.
Lidové názvy: cukrová houba, heršlinky, jabloňovej květ, jelenka, kalhoty, kobylí hlava, mlynářka, páně, šafářka

Plodnice mají klobouky 3 - 10 cm široké, nepravidelně okrouhlé, sklenuté až rozložené se sklopeným, ostrým okrajem, na povrchu bělavé až lehce okrové, často rozpukané, lysé, naspodu s nízkými, na krátký třeň sbíhajícími rourkami, malými okrouhlými póry a s bílou, žloutnoucí dužninou. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Krásnopórka mlynářka roste jen místy dosti hojně od července do října na zemi v jehličnatých lesích, někdy ve skupinách, zejména pod smrky ve smrčinách vyšších poloh.  

Je jedlá. Krásnopórka mlynářka dříve opravdu byla dosti oblíbenou houbou (vzhledem k větší skromnosti našich předků) rostoucí ve smrčinách často ve velkém množství. Příliš se k jídlu nedoporučuje, konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici. Ještě o něco hůře je na tom její sestra krásnopórka žemlička. Ovšem i dnes se najdou tací, kteří krásnopórky sbírají a s chutí konzumují. Někteří například z mladých usušených plodnic vyrábí chutné houbové koření.

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.