Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krásnorůžek lepkavý (Galocera viscosa)

  12:18aktualizováno  12:18
Houba je jedlá, ale neměla by se k přípravě jídel používat.

Krásnorůžek lepkavý. | foto: Profimedia.cz

Jak vypadá

Tato houba připomíná paroží nebo rozvětvené korály. Plodnice dorůstají výšky 3-7 cm. Na jejich koncích dochází k dělení do dvou vidlic. Plodnice je celá zbarvená žlutě nebo oranžovočerveně. Houba má 20-25 cm dlouhý kořenovitý provazec, pronikající do dřeva, na němž houba vyrůstá.
Tento provazec představuje část plodnice, která se vyvinula hluboko ve dřevě, teprve vně dřeva vytváří houba typickou část plodnice. Houba je tuhá, hladká a za vlhkého počasí je na omak slizká a lepkavá. Výtrusný prach je světle okrově žlutý.

Kde a kdy roste

Houba roste převážně na trsech rozličné velikosti všude v jehličnatých lesích na tlejících pařezech nebo pokáceném dřevě. Nejčastěji se nachází na smrkovém dříví, a to po celý rok, hlavně však v době od července do ledna.

Houba je jedlá, ale neměla by se k přípravě jídel používat. Je totiž velmi tuhá a těžko stravitelná. Je zde možná záměna za krásnorůžka rohovitého, blízkého příbuzného. Tento druh dorůstá pouze 0,5-1 cm výšky a má málo vidličnatou plodnici.

Autor:


Témata: Jedlé, Nelupenaté, Houby


Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.