Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Křemenáč březový (Leccinum versipelle)

  11:35aktualizováno  11:35

Křemenáč březový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prew Houbaři většinou dávají křemenáči březovému přednost před kozákem březovým, a vědí proč. Křemenáč březový zvlášť chutný druh křemenáče a taky může dorůst značné velikosti, aniž by nasál vlhkost a stal se vodnatým (tak jako je tomu u kozáka březového). Jak jeho jméno naznačujeme, najdete ho výlučně v blízkosti břízek.


Lidové názvy (pro křemenáče obecně): bosák, bolševik, březák, březovák, cihlář, červeňák, havíř, horník, chlapeček, kameňák, muzikant, janek, panna, polák, rúthajtle

klobouky jsou 8 - 25 cm široké, krásně oranžově zbarvený, v mládí lehce hedvábný, ve stáří hladký nebo mírně šupinkatý, což závisí na povětrnostních podmínkách, obvykle suchý. Třeň může dosáhnout výšky až 20 cm, je bílý až šedavý, pokrytý hnědými až černými šupinkami, poraněním třeň slabě modrá. Póry jsou bělavé až šedé. Dužnina je bledá, stářím červenající. Vůně příjemně houbová. Překrojíme-li tuto houbu, zbarví se na řezu poměrně rychle do černa, není třeba ji ale zahazovat, protože i tak je k jídlu velmi dobrá.

Kde a kdy roste

Roste dosti hojně od června do října v lesích listnatých, smíšených i jehličnatých, ale také ve stromořadích a podobně. Vždy však pod břízami

V kuchyni se uplatní na všechny známé způsoby. Křemenáče (a nejen březové) mají rádi kuchaři i kuchařky. Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.

Autoři:


Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz