VIDEO: Oliver Pape z Mastechefa z nedojedeného kolena vytvořil obří kouli

Zbytky nedojedeného vařeného kolena klidně můžete přetvořit do úplně nového „refrešovaného“ pokrmu. Můžete z něj vytvořit masovou kroketu s kroupetem, jak ukazuje Oliver Pape v dalším dílu pořadu Do posledního sousta, který můžete sledovat na portálu televize Nova.

Oliver Pape se soutěže Masterchef zúčastnil v roce 2019 a vypadl těsně před branami finále. Sladkou náplastí na bolístku mu byla nabídka od Přemka Forejta, aby se připojil k týmu jeho olomoucké restaurace Entrée.

Teď se zúčastnil výzvy, aby ukázal recept, jak ze zbytků vytvořit úplně nový pokrm a tím ukázat, jak jídlem neplýtvat a zbytečně nevyhazovat to, co se právě nesnědlo.

Oliver si vybral uzené vepřové koleno, které už po jednom dvou dnech ležícím ve vývaru nevypadá příliš vábně. Po sundání kůže se však ukáže krásné růžové maso, které je možné dále zpracovat.

Kuchaře však v první řadě zajímá, jak zpracovat vývar, ve kterém maso leželo. Přecedí ho a nechá redukovat, aby se z něj stalo něco jako vepřový demi-glace, tedy hustá koncentrovaná omáčka.

Mezitím maso rozebere na jemná vlákna. Část najemno nakrájí a část nechá s omáčkou rozmixovat tak, aby vznikla jemná pěna, která po smíchání s masem působí jako pojivo při tvarování velkých masových kroket. 

Ty se obalí v trojobalu, podobně jako to děláme s řízky. Jen vzhledem ke tvaru je třeba smažit v hrnci s větší hladinou oleje.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Jako přílohu volí Pope kroupeto (někdy se uvádí i jako krupeto). Takže po namočení krup je nechá vařit se solí. Vzhledem ke vzpomínkám z dětství na vesnici zapojil do receptu i okurky kvašáky a houby lišky, které stačí jen zprudka orestovat na pánvi.

 Uvařené kroupy zcedíte, opražíte na pánvi, zalijete zredukovaným vývarem a nakonec přidáte trošku másla, takže vám vnikne směs podobná italskému rizotu.

Takže je možné servírovat. Na kroupeto posadíte lišky, přidáte kvašáky a masovou kouli a bylinky. „Za mně to jídlo vypadá skvěle a mám na něj chuť. A rozhodně je to jedno z nejlepších, co jsem připravil ze zbytků,“ říká Pope.

Suroviny:

  • 350 g uvařeného uzeného kolena
  • 0,6 l vývaru z kolena
  • 200 g namočených krup
  • bylinky na ozdobení (afila, kerblík, mizuna, kopr, libeček, petržel)
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 50 g hub (lišky)
  • mouka
  • 1 ks vejce
  • panko strouhanka
  • 400-500 ml oleje na smažení
  • 100 g másla
  • 1–2 ks kvašáků
  • 20 g křenu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Začneme tím, že si dáme vařit kroupy, které pořádně propláchneme. Rozdělíme si vývar a koleno. Vývar dáme následně redukovat na silnou omáčku. 

Potom obereme koleno, oddělíme kůži a maso nakrájíme na malé kousky. Z kůže vypečeme tuk a nastrouháme do něj křen, čímž nám vznikne křenový olej na dokončení jídla. 

Jednu třetinu masa rozmixujeme mixérem. Vytvoříme si tak hmotu na spojení krokety. Přidáme zbytek masa, koření, bylinky a pořádně promícháme. Necháme vychladit. 

Mezitím si v rozpálené pánvi zprudka orestujeme lišky a zastříkneme je bílým vinným octem. Kvašáky nakrájíme na kostky. 

Uvařené kroupy si scedíme a necháme odstát. Svařený vývar na silnou omáčku použijeme na kroupy. Kroupy dáme do rendlíčku se silnou omáčkou a lehce zavaříme. Přihodíme máslo, stáhneme z ohně a pořádně promícháme. 

Hmotu na kroketu vytvarujeme do kuličky a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Usmažíme ze všech stran do zlatova asi 3 až 5 minut. Kroupeto nalijeme do talířku, vložíme na něj kroketu a ozdobíme kvašáky, liškami a spoustou bylinek smíchaných s křenovým olejem.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...