Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

aktualizováno 
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy poměrně běžné a dostupné suroviny. A můžete se pustit do grilování, při kterém se budete cítit jako u moře.

Na křupavé italské topinky zvané crostini můžete využít třeba ciabattu, lehké jižní pečivo, které není problém upéct doma podle našeho receptu (zde).

Příprava lahodné zeleninové směsi z grilovaného lilku a rajčat, doladěná chutí cibule, česneku a bazalky, kousky mozzarelly a ančoviček, nemůže být jednodušší. A voňavější. Takže si ji určitě užijete.

Lilku se nebojte, jeho příprava je snadná

Lilek pokrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“ - kapičky tekutiny, které se na nich cca za 10 až 15 minut objeví, setřete do papírového ubrousku. Pak kolečka lilku pokapejte olivovým olejem, opepřete a dejte grilovat.

Fotogalerie

Na pánvičce orestujte na olivovém oleji nadrobno pokrájenou červenou cibulku (má jemnější chuť) a dva najemno nasekané stroužky česneku, abyste probudili jejich chuť. Přidejte pár rajčat nakrájených na kolečka, osolte, opepřete, promíchejte a nechte propéct.

Pro dodání slané chuti si připravte pár ančoviček, které nechte na chvilku louhovat v čisté vodě, stáhnete z nich slanost, která je pro někoho příliš ostrá. Po chvilce vodu slijte a filetky natrhejte na kousky, které dílo dochutí.

Na pánev k rajčatům přidejte ještě jemně nasekané oregano a můžete pánev se zeleninou stáhnout z grilu. Promíchejte, změklá rajčata pomačkejte a pak ze směsi vytahejte slupky z rajčat, které z nich krásně sklouzly.

Z obou stran opečené plátky lilku pak nadrobno pokrájejte a do voňavé směsi přimíchejte, přidejte pár lístků bazalky a podle chuti dosolte. „Todle je ta vůně, co cítíš ve Středozemí na dovolený z každý hospody,“ libuje si spokojeně Pohlreich.

Pak už jen lehce opečte ciabattu, podélně rozkrojenou a pokapanou olivovým olejem, naneste na ni směs lilku s rajčaty, přidejte pár kousků mozzarelly - natrhané a dochucené bazalkou a olivovým olejem, nezapomeňte ani na pár kousků ančoviček, a pusťte se do hodování.

Vyzkoušet si můžete i pálivé sýrové nebo krabí crostini podle Nigelly Lawsonové (recepty najdete v článku zde).

Lilek stojí za hřích. A podoby může mít různé

Italové si s přípravou lilku narozdíl od většiny z nás umí poradit a vykouzlit z něj baštu, kterou si s chutí dáte znovu a znovu. Právě italská kuchyně i pro mě lilek objevila jako zeleninu, kterou stojí za to přibrat v kuchyni do party. Stačí jednou ochutnat kombinaci lilku, olivového oleje, rajčat, mozzarely a bazalky (podrobný recept na lilkové lasagne podle Itala Emanuela Ridiho najdete zde):

Další zajímavé grilovací recepty, které se dají posbírat při cestách křížem krážem po Evropě, předvede Pohlreich v nedělním premiérovém dílu primáckého pořadu Rozpal to šéfe! Pokud už u grilu nevíte roupama co by, bude o pro vás ideální inspirace.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Najdete na iDNES.cz