Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

aktualizováno 
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy poměrně běžné a dostupné suroviny. A můžete se pustit do grilování, při kterém se budete cítit jako u moře.

Na křupavé italské topinky zvané crostini můžete využít třeba ciabattu, lehké jižní pečivo, které není problém upéct doma podle našeho receptu (zde).

Příprava lahodné zeleninové směsi z grilovaného lilku a rajčat, doladěná chutí cibule, česneku a bazalky, kousky mozzarelly a ančoviček, nemůže být jednodušší. A voňavější. Takže si ji určitě užijete.

Lilku se nebojte, jeho příprava je snadná

Lilek pokrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“ - kapičky tekutiny, které se na nich cca za 10 až 15 minut objeví, setřete do papírového ubrousku. Pak kolečka lilku pokapejte olivovým olejem, opepřete a dejte grilovat.

Fotogalerie

Na pánvičce orestujte na olivovém oleji nadrobno pokrájenou červenou cibulku (má jemnější chuť) a dva najemno nasekané stroužky česneku, abyste probudili jejich chuť. Přidejte pár rajčat nakrájených na kolečka, osolte, opepřete, promíchejte a nechte propéct.

Pro dodání slané chuti si připravte pár ančoviček, které nechte na chvilku louhovat v čisté vodě, stáhnete z nich slanost, která je pro někoho příliš ostrá. Po chvilce vodu slijte a filetky natrhejte na kousky, které dílo dochutí.

Na pánev k rajčatům přidejte ještě jemně nasekané oregano a můžete pánev se zeleninou stáhnout z grilu. Promíchejte, změklá rajčata pomačkejte a pak ze směsi vytahejte slupky z rajčat, které z nich krásně sklouzly.

Z obou stran opečené plátky lilku pak nadrobno pokrájejte a do voňavé směsi přimíchejte, přidejte pár lístků bazalky a podle chuti dosolte. „Todle je ta vůně, co cítíš ve Středozemí na dovolený z každý hospody,“ libuje si spokojeně Pohlreich.

Pak už jen lehce opečte ciabattu, podélně rozkrojenou a pokapanou olivovým olejem, naneste na ni směs lilku s rajčaty, přidejte pár kousků mozzarelly - natrhané a dochucené bazalkou a olivovým olejem, nezapomeňte ani na pár kousků ančoviček, a pusťte se do hodování.

Vyzkoušet si můžete i pálivé sýrové nebo krabí crostini podle Nigelly Lawsonové (recepty najdete v článku zde).

Lilek stojí za hřích. A podoby může mít různé

Italové si s přípravou lilku narozdíl od většiny z nás umí poradit a vykouzlit z něj baštu, kterou si s chutí dáte znovu a znovu. Právě italská kuchyně i pro mě lilek objevila jako zeleninu, kterou stojí za to přibrat v kuchyni do party. Stačí jednou ochutnat kombinaci lilku, olivového oleje, rajčat, mozzarely a bazalky (podrobný recept na lilkové lasagne podle Itala Emanuela Ridiho najdete zde):

Další zajímavé grilovací recepty, které se dají posbírat při cestách křížem krážem po Evropě, předvede Pohlreich v nedělním premiérovém dílu primáckého pořadu Rozpal to šéfe! Pokud už u grilu nevíte roupama co by, bude o pro vás ideální inspirace.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.