Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

aktualizováno 
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy poměrně běžné a dostupné suroviny. A můžete se pustit do grilování, při kterém se budete cítit jako u moře.

Na křupavé italské topinky zvané crostini můžete využít třeba ciabattu, lehké jižní pečivo, které není problém upéct doma podle našeho receptu (zde).

Příprava lahodné zeleninové směsi z grilovaného lilku a rajčat, doladěná chutí cibule, česneku a bazalky, kousky mozzarelly a ančoviček, nemůže být jednodušší. A voňavější. Takže si ji určitě užijete.

Lilku se nebojte, jeho příprava je snadná

Lilek pokrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“ - kapičky tekutiny, které se na nich cca za 10 až 15 minut objeví, setřete do papírového ubrousku. Pak kolečka lilku pokapejte olivovým olejem, opepřete a dejte grilovat.

Fotogalerie

Na pánvičce orestujte na olivovém oleji nadrobno pokrájenou červenou cibulku (má jemnější chuť) a dva najemno nasekané stroužky česneku, abyste probudili jejich chuť. Přidejte pár rajčat nakrájených na kolečka, osolte, opepřete, promíchejte a nechte propéct.

Pro dodání slané chuti si připravte pár ančoviček, které nechte na chvilku louhovat v čisté vodě, stáhnete z nich slanost, která je pro někoho příliš ostrá. Po chvilce vodu slijte a filetky natrhejte na kousky, které dílo dochutí.

Na pánev k rajčatům přidejte ještě jemně nasekané oregano a můžete pánev se zeleninou stáhnout z grilu. Promíchejte, změklá rajčata pomačkejte a pak ze směsi vytahejte slupky z rajčat, které z nich krásně sklouzly.

Z obou stran opečené plátky lilku pak nadrobno pokrájejte a do voňavé směsi přimíchejte, přidejte pár lístků bazalky a podle chuti dosolte. „Todle je ta vůně, co cítíš ve Středozemí na dovolený z každý hospody,“ libuje si spokojeně Pohlreich.

Pak už jen lehce opečte ciabattu, podélně rozkrojenou a pokapanou olivovým olejem, naneste na ni směs lilku s rajčaty, přidejte pár kousků mozzarelly - natrhané a dochucené bazalkou a olivovým olejem, nezapomeňte ani na pár kousků ančoviček, a pusťte se do hodování.

Vyzkoušet si můžete i pálivé sýrové nebo krabí crostini podle Nigelly Lawsonové (recepty najdete v článku zde).

Lilek stojí za hřích. A podoby může mít různé

Italové si s přípravou lilku narozdíl od většiny z nás umí poradit a vykouzlit z něj baštu, kterou si s chutí dáte znovu a znovu. Právě italská kuchyně i pro mě lilek objevila jako zeleninu, kterou stojí za to přibrat v kuchyni do party. Stačí jednou ochutnat kombinaci lilku, olivového oleje, rajčat, mozzarely a bazalky (podrobný recept na lilkové lasagne podle Itala Emanuela Ridiho najdete zde):

Další zajímavé grilovací recepty, které se dají posbírat při cestách křížem krážem po Evropě, předvede Pohlreich v nedělním premiérovém dílu primáckého pořadu Rozpal to šéfe! Pokud už u grilu nevíte roupama co by, bude o pro vás ideální inspirace.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.