Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

aktualizováno 
Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných kuchařů absolvuje týdenní stáže, ze kterých vyjdou finalisté soutěže. Ti se pak o titul utkají v září.

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny. | foto: Kulinářské umění

Čerství absolventi pocházejí ze 17 škol, které používají projekt Kulinářské umění (o projektu Kulinářské umění jsme psali zde). Vznikl v roce 2014 a k dnešnímu dni už jej používá 60 kuchařských škol. Je to vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik.

Fotogalerie

Ty studentům umožňují pochopit jejich podstatu, použít je v praxi a hlavně vytvářet si svůj originální gastronomický styl a „rukopis“ a také si tvořit recepty vlastní.

„Soutěž KU Young Chef 2018 plynule navazuje na náš vzdělávací program a je určena pro žáky, kteří úspěšně v daném roce ukončili studium na jedné ze škol, kde se vyučuje podle principů Kulinářského umění,“ vysvětluje Jiří Roith, zakladatel programu a organizátor soutěže. O jeho cestě od výuky pomocí náhražek z učebnic k pravé kuchařině čtěte zde.

Systém soutěže je postavený tak, že žáci musí projít nominačním soutěžním týdnem, ve kterém každé dopoledne zažijí „master class“ od jednoho ze zapojených zkušených šéfkuchařů na vybrané téma. 

Seznam lektorů

Filip Sajler, Ondřej Slanina, Marek Svoboda, Jiří Král, Radek David, Jan Horký, Zdeněk Křížek, Karel Kaše, Pavel Roubíček, Martin Hanus, Jan Pýcha, Lukáš Uher, Radek Kotlán, Jan Heřmánek, Přemysl Douša, Tomáš Kourek, Jiří Roith.

V každém nominačním týdnu soutěží osm absolventů a na jeho konci se vyhodnotí tři nejlepší účastníci, kteří postupují do finálového vyřazovacího týdne. V nultém ročníku jsou vypsány čtyři nominační týdny, ze kterých postoupí celkem 12 finalistů do finálového týdne. Právě proběhl první ze čtyř letních turnusů.

Během každého nominačního týdne se setkají mladí kuchaři s lektory, kteří na naší gastronomické scéně už něco dokázali. Ti si naopak mezi účastníky soutěže budou vyhlížet perspektivní spolupracovníky do svých týmů. 

To je pro ně výhodné i vhledem k nedostatku schopných kuchařů, kteří jsou navíc ochotní se učit a ve svém oboru vyčnívají. A dokladem toho je i fakt, že jsou ochotni se do soutěže se přihlásit a něco dokázat. Mezi partnery je navíc mnoho restauračních podniků, z nich každý se zavázal, že každý z účastníků dostane jednu závaznou nabídku zaměstnání.

Autoři:


Témata: Vaření

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Najdete na iDNES.cz