Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Někteří televizní kuchaři popírají hygienu. Nosí zakázané prsteny

aktualizováno 
Proč má při vaření na ruce prstýnek, připadá mi to nehygienické, napsala nám do redakce čtenářka Lenka. Jak to je v praxi? Vždyť řada z nás přece také doma při vaření nesundává snubní prsten.

Poznáváte ruku na fotografii? Hlasujte v anketě | foto: Prima TV

Během uplynulého týdne jsme si udělali statistiku, jak se chovají kuchaři, kteří se objevili na obrazovce. Vyšlo nám, že je to tak půl napůl. Nelze je rozdělovat mezi hvězdy, nebo pěšáky, kteří si místo na výsluní televizní slávy teprve budují. Spíše to vypadá, že ti slavnější už toho moc v restauračním provozu nenavaří, takže už berou ukázky vaření v televizi za civilní povolání.

Kdo nosí prsten

  • Kluci v akci - NE
  • Fred Chesneau (S kuchařem kolem světa) - NE
  • Emanuele Ridi - ANO
  • Zdeněk Pohlreich - ANO
  • Gordon Ramsey - ANO
  • Ricardo Larrivée - ANO
  • Radek Kašpárek - NE
  • Roman Paulus - ANO
  • Marcel Ihnačák - NE
  • Jamie Oliver - ANO
  • Marek Fichtner - ANO
  • Radek Šubrt - NE
  • Ivan Vodochodský NE

„U nás ve škole se všichni studenti učí, že podle hygienických požadavků není přípustné nosit nic, co by ztížilo mytí nebo co by mohlo upadnout do pokrmu při přípravě. Tolerujeme jen nošení  jednodílné náušnice,“ vysvětluje Jiří Šimko ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

Vyhláška mluví jasně

Vychází z vyhlášky č. 137/2004 sb. O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Zde se v paragrafu 50 píše konkrétně v bodu e doslova požaduje: „Zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, bez lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty“.

Upravuje to i evropská legislativa. Základním právním předpisem je podle Ministerstva zdravotnictví nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (náhled dostupný zde).

Podrobné požadavky na osobní hygienu jsou uvedeny v dokumentu mezinárodní organizace Codex Alimentarius Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene, který je obsažen v národní technické normě ČSN 56 9606 Pravidla správné výrobní a hygienické praxe – Obecné principy hygieny potravin.

Zajímavá debata se rozvinula v diskusním fóru na portálu Jídelny.cz. Zoufalá vedoucí jídelny se ptala, zda má páku na kuchařku nosící gelové nehty. Dostalo se jí podobného poučení jako učňům na střední škole. Tedy povinnost odstranit z rukou všechny ozdobné předměty. Anebo kuchařka může nosit pracovní rukavice, to je však velmi nepohodlné. „Holky, inspekce to opravdu kontroluje, zrovna jsme ji tu měli,“ varovala jedna z účastnic diskuse.

Pokud jste to vyzkoušeli, tak upadlý gelový nehet přežije i pečení v troubě. Host, který by ho našel v polévce nebo pečeni, by asi nebyl nadšený.

Kuchařky slavných šéfů

Knihy s recepty šéfkuchařů najdete na Knihy.iDNES.cz

Je jasné, že televizní vaření není to samé, jako vaření v restauraci. Tazatelka se však diví, že když se člověk vyučí a projde mnohaletou praxí, nezůstanou mu  určitá pravidla tak pod kůží, že by je dodržoval automaticky, ačkoliv by nemusel.

„Nedovedu si představit, že bych na obrazovce dělal něco jiného, než má správný kuchař dělat. Představte si, že bych rukama míchal maso a pak sahal do salátu. I když si je umyju, za prstýnkem může něco zůstat,“ vysvětluje kuchař Marcel Ihnačák.

„Ke kuchařské profesi hodinky, prstýnky nebo třeba dlouhé vlasy prostě nepatří. A nemůžu na obrazovce dělat něco jiného, když jsem kuchař,“ přidává se „Kluk v akci“ Filip Sajler. Považuje za správné, když se prezentuje jeho profese taková, jaká skutečně je.

Zrádná křížová kontaminace

Naráží tady na podstatu, proč jsou hygienické předpisy takové, jaké jsou. Hlavní nebezpečí v kuchyni nepředstavuje říznutí nožem, ale takzvaná křížová kontaminace. Pokud se v kuchyni dotýkáte masa, je to v pořádku. Maso projde tepelnou úpravou. Ale když se potom neumytou rukou dotýkáte například zeleniny, jste na nejlepší cestě zadělat vaší rodině v lehčím případě na průjmové, onemocnění.

Často se zapomíná na krájecí prkénko. Můžete si stokrát mýt ruce, ale když na prkénku od masa budete krájet „šnytlík“ na brambory, není to v pořádku. Proto v profesionálních provozech existují takové „opičárny“, jako oddělené přípravny pro zeleninu nebo zvláštní prostory pro vytloukání vajec.

Proto existuje systém ošetření kritických bodů (systém HACCP), který má zabránit, aby se surovina nezkazila ve kterémkoliv místě řetězce zpracování od nákupu až po výdej.

V domácnosti lze přivřít oko, tam ohrozíte jenom několik členů rodiny. Průšvih je to ve veřejném stravování, kde se zásady hygieny často také nedodržují. Jak jsme to viděli například u nás pořadech Ano, šéfe! nebo v zahraničních s Gordonem Ramsayem. Tam už hrozí nebezpečí podstatně vyššímu počtu strávníků.

Kterého kuchaře vidíte na úvodní fotografii?

celkem hlasů: 1806

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 3. července 2014. Anketa je uzavřena.

Zdeněk Pohlreich 1411
Emanuele Ridi 163
Roman Paulus 81
Marek Fichtner 79
Jamie Oliver 72
Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.