Na obálku kuchařky tvůrci vybrali mandlové krokety.

Na obálku kuchařky tvůrci vybrali mandlové krokety. | foto: Prakul.cz

Kuchařka Poklady české kuchyně vás naučí vařit lépe než deset kurzů

  • 224
Kniha má podtitul Aneb jak to ta babička tenkrát vařila. A protože babička tehdy neměla čas na komplikované vyvařování, je i tato kuchařka plná jednoduchých a velmi srozumitelných návodů na nejtypičtější česká jídla.

O nové kuchařce z dílny Pražského kulinářského institutu sepsané jeho šéfem Romanem Vaňkem se začalo povídat mezi laickou a odbornou veřejností od jejího vydání v listopadu loňského roku. "Podle mě je to nejlepší česká kuchařka za posledních mnoho let. Nejvíc se mi líbí, že je naprosto i pro laiky srozumitelně popsáno, co a jak uvařit. A taky, když se podívám na ty pracovní postupy, tak jsou jednoznačně poctivé i po technologické stránce. Takto se prostě má vařit," hodnotí ji Jaroslav Hájek, šéf odborného vzdělávání ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

Kuchařka byla bleskově rozebraná, takže jsme s recenzí museli počkat až na dotisk, který se v těchto dnech objevil na pultech. "Já mám hlavně radost, že podle reakcí se kuchařka lidem líbí a hlavně že podle ní i vaří," je spokojený Roman Vaněk.

Co tu najdete

Když otevřete knihu hned na první stránce, čeká vás příjemné překvapení: obrázek krávy a telete. S popisky, odkud pocházejí jednotlivé druhy masa. Ne že by vám to pomohlo v samoobsluze, tam asi s požadavkem na veverku nebo loupanou plec neuspějete. Zato s řezníkem si krásně popovídáte. Na poslední straně najdete totéž, jen ve vepřové variantě.

Poklady obohacené o videopostupy jsou k mání i v elektronické verzi na iBookstore za 10 eur.

Výbornou pomůckou je fotogalerie měrných jednotek. Po ruce tak máte přehled, že na jednu lžičku se vejde pět gramů soli, když máte přidat 20 gramů mouky, dáte jednu vrchovatou lžíci atd.

V kuchařce je přes 160 receptů. Opticky je to mnoho, rozhodně se ale nedá říct, že s jejím osvojením si můžete otevřít hospodu s českou kuchyní. Ta je ještě daleko komplexnější, toto je ale základní výběr, který by neměl chybět "v repertoáru" žádného kuchtíka.

Začíná to klasickým vepřovým se zelím a knedlíkem a vepřovým vrabcem přes guláš až po návod, jak si vyškvařit sádlo a udělat škvarkovou pomazánku. Vše ilustrováno fotografiemi Pavla Bílka a Michala Šetky. Takovými, ze kterých dostáváte okamžitě hlad.

Pečený králík se špenátem a bramborovými knedlíky

V knize najdete i základní měrné jednotky.

Výběr jídel plně souzní se slovy Karla Schwarzenberga z předmluvy ke knize: "Česká kuchyně vychází z toho, co bylo na dvoře a bylo na tu dobu poměrně levné." Takže v knize najdete také několik receptů na králíka, jehněčí, ale taky tradiční pokrmy z jater a dalších vnitřností. Recepty z ryb popisují úpravu našich typických sladkovodních, lososa tu nehledejte. A jsou tu i levná jídla z brambor, zeleniny, hub a luštěnin.

Jak babičky vyučují

Když si tuto kuchařku porovnáte například s tradiční Kuchařkou naší vesnice, která se najde skoro v každé české domácnosti, budete šokováni jednoduchostí pracovní postupů. Tam, kde starší kuchařka potřebuje půlstránkový popis, tady najdete jednoduchý přehled. Popisy jsou tak věcné a srozumitelné, že knihu lze doporučit i úplnému laikovi, který zatím do království omáček nepronikl.

Ptáčky začněte plnit od kraje.
Při balení si prsty pomáhejte od stran, aby náplň neutekla.
Ptáčka pěkně zformujte v dlani.
Utáhněte kuchyňským provázkem.

Některé recepty doplňují obrázky s naznačeným postupem.

Komplikovanější recepty doplňují fotografie pracovního postupu. U každého z nich navíc najdete rámeček s takzvanými babiččinými radami, kde téměř vždy objevíte nějakou fintu, která z dobrého jídla udělá vynikající nebo usnadní práci.

Třeba že knedlíky z hrnce můžete dát na talíř vymazaný sádlem, pak neokorají; že domácí nudle nebo fleky je třeba vařit zvlášť, protože vařené v polévce by ji zakalily; že když spařený zelný list rychle zchladíte, zůstane pružný. Prostě stovky vychytávek, které v běžných kuchařkách nenajdete.

Podtrženo a sečteno

Poklady klasické české kuchyně

Autoři: Pražský kulinářský́ institut v čele s Romanem Vaňkem a ve spolupráci s šéfkuchaři Zdeňkem Marcínem, Václavem Fričem a pekařem Martinem Hanusem

Stran: 192

Cena: vázaná 399 Kč, e-kniha 10 eur

Poklady tradiční české kuchyně doma neposlouží jako jediná univerzální kuchařka. Je ale vynikajícím základem, podle kterého se naučíte vařit a hlavně pochopíte, proč na sporáku děláte to či ono tak, abyste dosáhli žádoucího výsledku. Tím se naučíte zhodnotit i recepty nalezené na internetu obsahující občas neuvěřitelná technologická zvěrstva a "opravit" si je k obrazu svému.

A pak si můžete přikoupit třeba Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka, což je něco jako kuchařské normy, kde už najdete receptů daleko víc, i když bez přesných postupů. Používají je prakticky všichni kuchaři jako základní příručku. Ale s tím, co se naučíte u "babiččiných pokladů", to krásně zvládnete a budete pak doma v oblasti české kuchyně králem. Nebo královnou.

Jen si pořiďte pořádné brýle a zkontrolujte osvětlení pracovní desky. Knížka je totiž vytištěna na kvalitním křídovém papíře, což je skvělé pro obrazový doprovod, elegantní šedé bezpatkové písmo se ale hůře čte.