Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí vařiči piva začali sbírat recepty na velkou pivní kuchařku

aktualizováno 
Skupina domácích vařičů piva se rozhodla shromáždit dostupné a vyzkoušené recepty na domácí vaření piva. Chtěli by usnadnit pokusy začátečníkům, pro které je pokus uvařit si doma pivo stejným dobrodružstvím jako pro jiné výzva k domácímu upečení chleba.

V domácích podmínkách si vystačíte s několika hrnci. | foto: Profimedia.cz

„Založili jsme na Facebooku skupinu, kam se může přihlásit každý, kdo by se chtěl na domácí pivní kuchařce podílet. Zhruba po měsíci už máme zhruba 80 receptů. A paralelně pracujeme na teoretické části, která bude součástí publikace,“ říká Radek Michel, jeden ze spoluzakladatelů projektu, který se zároveň stará i o návrh grafiky budoucí kuchařky.

Fotogalerie

Odborným dozorem a manažerem „vařičky“ je Petr Novotný, který je jednak sám zkušeným vařičem, ale zároveň tvoří i internetové stránky, kde publikuje i různé teoretické stati o vaření piva. „Já mám výhodu, že mám chemické vzdělání, takže mohu pomoct vysvětlit, co se při výrobě piva děje a proč se to děje. Právě tímto by měla být tato naše kuchařka jedinečná. Na našem knižním trhu, ale ani v zahraničí podle mě podobná publikace chybí. Nechceme přinést jen soubor receptů, ale zároveň vysvětlit trošku teorie, což při vaření zvětšuje pravděpodobnost lepšího výsledku,“ popisuje Novotný.

V knize se počítá s popisem jednotlivých surovin, které jsou k vaření potřeba, jednotlivých procesů jako je rmutování, horká fáze vaření piva či chlazení mladiny. Nebudou chybět ani tipy na potřebné vybavení každého správného domovařiče.

Domovařiči by chtěli shromáždit kolem 150 receptů. Vyberou z nich asi stovku nejlepších a doplní je teoretickou částí. „Mojí tajnou touhou je vydat kuchařku do Vánoc, ale k tomu je ještě dlouhá cesta. Vždyť ještě ani nemáme vydavatele,“ směje se.

Přivítali byste, kdyby byla na trhu Domovarnická kuchařka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

Určitě, koupil bych si a vyzkoušel pivo uvařit 560
Podle mě je to zbytečné, najdu si informace na internetu 40
Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Další z rubriky

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Netrapte děti s příkrmy, říká výživová specialistka
Netrapte děti s příkrmy, říká výživová specialistka

O metodě BLW si přečtěte v rozhovoru s Ditou Ptáčkovou



Najdete na iDNES.cz