Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí vařiči piva začali sbírat recepty na velkou pivní kuchařku

aktualizováno 
Skupina domácích vařičů piva se rozhodla shromáždit dostupné a vyzkoušené recepty na domácí vaření piva. Chtěli by usnadnit pokusy začátečníkům, pro které je pokus uvařit si doma pivo stejným dobrodružstvím jako pro jiné výzva k domácímu upečení chleba.

V domácích podmínkách si vystačíte s několika hrnci. | foto: Profimedia.cz

„Založili jsme na Facebooku skupinu, kam se může přihlásit každý, kdo by se chtěl na domácí pivní kuchařce podílet. Zhruba po měsíci už máme zhruba 80 receptů. A paralelně pracujeme na teoretické části, která bude součástí publikace,“ říká Radek Michel, jeden ze spoluzakladatelů projektu, který se zároveň stará i o návrh grafiky budoucí kuchařky.

Fotogalerie

Odborným dozorem a manažerem „vařičky“ je Petr Novotný, který je jednak sám zkušeným vařičem, ale zároveň tvoří i internetové stránky, kde publikuje i různé teoretické stati o vaření piva. „Já mám výhodu, že mám chemické vzdělání, takže mohu pomoct vysvětlit, co se při výrobě piva děje a proč se to děje. Právě tímto by měla být tato naše kuchařka jedinečná. Na našem knižním trhu, ale ani v zahraničí podle mě podobná publikace chybí. Nechceme přinést jen soubor receptů, ale zároveň vysvětlit trošku teorie, což při vaření zvětšuje pravděpodobnost lepšího výsledku,“ popisuje Novotný.

V knize se počítá s popisem jednotlivých surovin, které jsou k vaření potřeba, jednotlivých procesů jako je rmutování, horká fáze vaření piva či chlazení mladiny. Nebudou chybět ani tipy na potřebné vybavení každého správného domovařiče.

Domovařiči by chtěli shromáždit kolem 150 receptů. Vyberou z nich asi stovku nejlepších a doplní je teoretickou částí. „Mojí tajnou touhou je vydat kuchařku do Vánoc, ale k tomu je ještě dlouhá cesta. Vždyť ještě ani nemáme vydavatele,“ směje se.

Přivítali byste, kdyby byla na trhu Domovarnická kuchařka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

Určitě, koupil bych si a vyzkoušel pivo uvařit 560
Podle mě je to zbytečné, najdu si informace na internetu 40
Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.