Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


České kuchařské knihy se zúčastní světového finále kuchařských Oscarů

aktualizováno 
Šest českých kuchařek se zúčastní soutěže Gourmand World Cookbook Awards. Jsou mezi nimi i knižní trháky Poklady klasické české kuchyně Romana Vaňka či Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové.

Kvalitní kuchařská kniha je v kuchyni základním pomocníkem. | foto: Profimedia.cz

Soutěž Gourmand World Cookbook Awards je prestižní soutěží v oboru kuchařských knih a soutěží se v několika oborech. Hodnotí se například nejlepší kniha pro profesionály, nejlepší první knižní počin či například nejlepší kniha typu krok za krokem.

O soutěži

Prestižní světová soutěž o nejlepší kuchařskou knihu  Gourmand World Cookbook Awards byla založena Edouardem Cointreau v roce 1995 a každým rokem vyhodnocuje nejlepší kuchařské knihy a knihy o víně z celého světa.

Do soutěže se letos přihlásilo několik tisíc knižních titulů ze 171 zemí světa. V prvním kole porota vybrala TOP 5 jednotlivých kategorií, ty pak půjdou do finále, které se uskuteční 23. února 2013 v Paříži v Le Carrousel du Louvre.

Ne náhodou se do finále dostala vydavatelství, která se na českém trhu podílejí na vydání skutečně zajímavých kuchařských knih, tedy Pražský kulinární institut a nakladatelství Smart Press.

První z nich bodovalo knihou Poklady klasické české kuchyně v kategorii pro profesionály a kuchařkou Sushi doma v kategorii krok za krokem (právě vychází i v elektronické podobě). "Je to pro nás první podobné ocenění a vyhlašování vítězů se určitě zúčastníme," tvrdí Roman Vaněk, majitel Prakulu.

U Smart Press se do finále dostala prvotina Martina Škody Škoda nevařit, originální hudební kuchařka. Úspěšná byla i autorka dnes už téměř kultovní Kuchařky pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová (nyní i elektronicky), která uspěla v kategorii monotematických kuchařek titulem Hovory s řezníkem.

Čtveřici doplňuje v kategorii snadných receptů nijak mediálně propagovaná kuchařka Jezte česky a Cesta ke kuchařské čepici Romana Dolejše.

V únorovém finále se české tituly utkají v klání s reprezentanty ostatních zemí. Uvidíme, zda některý z českých adeptů bude úspěšný. Doposud jediným českým vítězným zástupcem byla v roce 2008 Lenka Požárová se svojí sérií "jednodruhových" kuchařek Což takhle dát si...

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.