Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

České kuchařské knihy se zúčastní světového finále kuchařských Oscarů

aktualizováno 
Šest českých kuchařek se zúčastní soutěže Gourmand World Cookbook Awards. Jsou mezi nimi i knižní trháky Poklady klasické české kuchyně Romana Vaňka či Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové.

Kvalitní kuchařská kniha je v kuchyni základním pomocníkem. | foto: Profimedia.cz

Soutěž Gourmand World Cookbook Awards je prestižní soutěží v oboru kuchařských knih a soutěží se v několika oborech. Hodnotí se například nejlepší kniha pro profesionály, nejlepší první knižní počin či například nejlepší kniha typu krok za krokem.

O soutěži

Prestižní světová soutěž o nejlepší kuchařskou knihu  Gourmand World Cookbook Awards byla založena Edouardem Cointreau v roce 1995 a každým rokem vyhodnocuje nejlepší kuchařské knihy a knihy o víně z celého světa.

Do soutěže se letos přihlásilo několik tisíc knižních titulů ze 171 zemí světa. V prvním kole porota vybrala TOP 5 jednotlivých kategorií, ty pak půjdou do finále, které se uskuteční 23. února 2013 v Paříži v Le Carrousel du Louvre.

Ne náhodou se do finále dostala vydavatelství, která se na českém trhu podílejí na vydání skutečně zajímavých kuchařských knih, tedy Pražský kulinární institut a nakladatelství Smart Press.

První z nich bodovalo knihou Poklady klasické české kuchyně v kategorii pro profesionály a kuchařkou Sushi doma v kategorii krok za krokem (právě vychází i v elektronické podobě). "Je to pro nás první podobné ocenění a vyhlašování vítězů se určitě zúčastníme," tvrdí Roman Vaněk, majitel Prakulu.

U Smart Press se do finále dostala prvotina Martina Škody Škoda nevařit, originální hudební kuchařka. Úspěšná byla i autorka dnes už téměř kultovní Kuchařky pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová (nyní i elektronicky), která uspěla v kategorii monotematických kuchařek titulem Hovory s řezníkem.

Čtveřici doplňuje v kategorii snadných receptů nijak mediálně propagovaná kuchařka Jezte česky a Cesta ke kuchařské čepici Romana Dolejše.

V únorovém finále se české tituly utkají v klání s reprezentanty ostatních zemí. Uvidíme, zda některý z českých adeptů bude úspěšný. Doposud jediným českým vítězným zástupcem byla v roce 2008 Lenka Požárová se svojí sérií "jednodruhových" kuchařek Což takhle dát si...

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz