Soutěž Gourmand World Cookbook Awards je prestižní soutěží v oboru kuchařských knih a soutěží se v několika oborech. Hodnotí se například nejlepší kniha pro profesionály, nejlepší první knižní počin či například nejlepší kniha typu krok za krokem.
O soutěžiPrestižní světová soutěž o nejlepší kuchařskou knihu Gourmand World Cookbook Awards byla založena Edouardem Cointreau v roce |
Do soutěže se letos přihlásilo několik tisíc knižních titulů ze 171 zemí světa. V prvním kole porota vybrala TOP 5 jednotlivých kategorií, ty pak půjdou do finále, které se uskuteční 23. února 2013 v Paříži v Le Carrousel du Louvre.
Ne náhodou se do finále dostala vydavatelství, která se na českém trhu podílejí na vydání skutečně zajímavých kuchařských knih, tedy Pražský kulinární institut a nakladatelství Smart Press.
První z nich bodovalo knihou Poklady klasické české kuchyně v kategorii pro profesionály a kuchařkou Sushi doma v kategorii krok za krokem (právě vychází i v elektronické podobě). "Je to pro nás první podobné ocenění a vyhlašování vítězů se určitě zúčastníme," tvrdí Roman Vaněk, majitel Prakulu.
U Smart Press se do finále dostala prvotina Martina Škody Škoda nevařit, originální hudební kuchařka. Úspěšná byla i autorka dnes už téměř kultovní Kuchařky pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová (nyní i elektronicky), která uspěla v kategorii monotematických kuchařek titulem Hovory s řezníkem.
Čtveřici doplňuje v kategorii snadných receptů nijak mediálně propagovaná kuchařka Jezte česky a Cesta ke kuchařské čepici Romana Dolejše.
V únorovém finále se české tituly utkají v klání s reprezentanty ostatních zemí. Uvidíme, zda některý z českých adeptů bude úspěšný. Doposud jediným českým vítězným zástupcem byla v roce 2008 Lenka Požárová se svojí sérií "jednodruhových" kuchařek Což takhle dát si...