Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští kuchaři se vrátili z Lyonu s cenou za nejlepší vepřový chod

Radek David společně s kolegou Janem Horkým se vrátili s francouzského Lyonu, kde si ze soutěže International Catering Cup přivezli cenu za nejlepší vepřový chod. Tuto soutěž Radek David miluje. Je podle něj úžasná tím, že soutěžícím dává naprosto rovné a spravedlivé podmínky.
Radek David s kolegou Janem Horkým poté, co vyfasovali soutěžní rondon.

Radek David s kolegou Janem Horkým poté, co vyfasovali soutěžní rondon. | foto: Radek David

„Na této soutěži je skvělé, že všechny týmy mají stejné zadání, mají stejné suroviny ve stejné kvalitě. Takže nikdo se nemůže vymlouvat. Dostanu 40 vajíček a jak s nimi naložím, je už na mně. A když něco pokazím, mám smůlu,“ popisuje podmínky Radek David, který šéfuje restauracím La Veranda a Babiččina zahrada. Jeho týmovým kolegou byl Jan Horký z Francouzské restaurace pražského Obecního domu. Tým pak doplňovali Tomáš Levý z Red Pifu a komisař Martin Svatek z hotelu Nautilus.

Je perfektní, že každý tým zná zadání předem, takže může trénovat. „Třeba paštika v těstě. To je u nás výjimečná věc, ale ve Francii se považuje za lahůdku a koupíte ji v každém supermarketu,“ popisuje.

Účast na podobné soutěži se pak odráží i na rozvíjení nových technik, získávání nových chutí. Takže když během roku kuchař trénuje na soutěž a jídlo se skutečně mistrovsky naučí, mohou se na nej časem těšit i hosté v podniku, kde pracuje.

„Trénovat se musí. Když máte volno, tak místo abyste vzal děti za zábavou, jdete trénovat,“ říká. To je stinná stránka každé profese, která se má dělat naplno. 

Kuchaři na podobné úrovni už to nedělají proto, aby získali pár dobře znějících řádek do životopisu, ale pro dobrý pocit, že v profesi někam posouvají a samozřejmě posouvají i ten svůj podnik.

International Catering Cup je ideálním kolbištěm pro kuchaře, kteří ještě pracují v reálných podmínkách každodenního provozu. Něco jiného je „příbuzný“ věhlasný Bocuse D´or. Příbuzný v tom, že se v Lyonu vaří ve stejných kuchyních. Ale také zároveň jiný, ač se prestiž obou soutěží pomalu vyrovnává.

Vítězný chod

Vítězný chod

  • Krvavé jelítko z bůčku a nožiček, špenátová sedlina a chorizo
  • Kroketa z rozdušených líček, bramborová terina a kapusta
  • Vepřová panenka v sušené šunce, pyré z celeru a pastinaku, turnírovaný žampion

„Zúčastnit se přímo Bocuse D´or je pro nás v podstatě nereálné. Tam jsou týmy, kteří jen trénují, nechodí do práce. Stojí za nimi velcí sponzoři a jejich účast nebo vítězství je pak důvodem k celonárodní hrdosti a prestiže. Mají dokonce tréninkovou kuchyň, která věrně simuluje soutěžní prostředí a trénuje se tam do takových detailů, že se trénuje i pohyb mezi značkami na podlaze, aby se dokonale sesynchronizovaly pohyby mezi jednotlivými členy týmu,“ popisuje kuchař týmové soutěžení, které je podle něj o několik levelů výš.

Běžní kuchaři si startovné v soutěži platí sami, do letošního International Catering Cupu to bylo 800 eur za tým. Pak jsou rádi, když je podpoří někdo, kdo jim poskytne suroviny na trénování.

Nicméně soutěže jsou otevřené, u nás i venku. Může se přihlásit každý, porota vybírá finalisty a pravidla si určí sama. Třeba ve Francii se posuzovalo, jaké mají týmy renomé, zda už se soutěže zúčastnily a jak dopadly. A pak se přibírají nováčci, u kterých se zkoumá jejich kvalita v mateřské zemi a působí jako takový svěží vítr.

Celou tou organizací se buduje prestiž soutěže, o to bojují jednotlivé organizační týmy. Cílem je přitáhnout nejlepší kuchaře z celého světa. Podobně třeba jako u tenisových turnajů. Jen tu na vítěze nečekají statisícové dolarové odměny, ale jen vědomí, že do své restaurace přitáhnou hosty.

Účastnit se (úspěšně) mezinárodních soutěží je výborné, ale i u nás se zápolí o místo na slunci. „Naše největší asociační soutěž je Kuchař roku a Cukrář roku a pak Gastro Hradec, které je největší soutěží studené kuchyně. A pro mladé kuchaře se pořádá Gastro junior, která se teď nedávno konala v Brně,“ vypočítává Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů.

Úspěch v národním kole Kuchaře roku je pak startem k účasti na mezinárodní úrovni. „Global Chef Challenge organizuje Světová kuchařská organizace. Vítězové národních kol absolvují semifinále jednotlivých regionů, u nás v Praze se například bude na podzim konat semifinále pro centrální Evropu,“ popisuje Kubec.

Mimo tuto soutěž zaštítěnou Mezinárodní asociací pak existují ještě mezinárodní soutěže, které pořádají jednotlivé země s mezinárodní účastí. „A velmi významná je kuchařská olympiáda, která se koná jednou za čtyři roky v Erfurtu, loni na podzim bylo třeba mistrovství světa v Lucembursku,“ vypočítává prezident.

Jezdí se na různé poháry, třeba na American Culinary Cup. Je to jako ve sportu. Soutěží se všude a pořád, záleží jen na tom, jak je který z těch závodů významný a jakou má mezi kuchaři prestiž a podle toho si kuchaři vybírají. Alespoň ti, kteří nechtějí být do konce života uvázaní ke sporáku podřadné restaurace a cítí, že mají na víc.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...