Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ze zbytků korpusu a krému uplácáte skvělá čokoládová lízátka na špejli

aktualizováno 
Při rozkrajování a tvarování piškotového dortu většinou vždycky zbudou nějaké odkrojené kousky i trochu krému v misce. Ideální příležitost, jak dětem připravit jakési malé dortové jednohubky, připomínající čokoládová lízátka na špejli.

Postup nemůže být jednodušší. Prostě v misce smícháte odřezky a drobky z dortového korpusu s krémem a vytvoříte z nich hmotu, ze které lze vytvořit kuličky. Ty dáte ztuhnout do mrazáku a mezitím si rozehřejete tmavou a bílou čokoládu.

Kuličky dejte do chladničky ztuhnout. Dokud budou studené, bude na nich...
Rozehřejte si čokoládu.
Rozehřejte si i bílou čokoládu.

Vychladlé kuličky pak napíchnete na grilovací špejli, namočíte je do čokolády a necháte ztuhnout. Můžete je třeba zatím zapichovat do aranžovací hmoty obalené alobalem, abyste je během tuhnutí nemuseli držet v ruce.

Kuličku obalenou v tmavé čokoládě můžete ještě
Kuličku obalenou v tmavé čokoládě můžete ještě
Lízátka se dají i dozdobit cukrovými perličkami, srdíčky a podobně.
Čokoládu nechte ztuhnout, případně

Pak ještě můžete horní část každé kuličky opět namočit do čokolády a následně do drobných cukrových ozdob v podobě perliček či srdíček, případně do nadrobno posekaného kandovaného ovoce, oříšků či kousků čokolády.

Markétiny božské dorty mají jednoduchý, ale poctivý základ

O tento zajímavý tip se v pondělí večer v pořadu televize Prima love Božské dorty od Markéty podělí jablonecká cukrářka Markéta Krajčovičová. Samozřejmě bude pod jejíma rukama opět vznikat také dort potažený marcipánem (jak vzniká takový dort, který vypadá "jako živý", se můžete podívat zde).

Sladká fotogalerie

Základní Markétin recept na piškotové těsto je následující. Dortový korpus peče z těchto ingrediencí: 4 vejce, 160 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, a 160 g cukru krupice. Z bílků ušlehá sníh, přidá cukr a šlehá do úplného zhoustnutí. Do tuhého sněhu pak zašlehá žloutky s olejem, nakonec opatrně vmíchá mouku, ideálně po částech přes sítko.

Těsto nalije do vymazané a moukou vysypané formy, vloží do předehřáté trouby a peče zhruba 15 až 20 minut na 170 °C. Trouba se nesmí prvních 10 až 15 minut otevírat, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.  

Základní dortový krém Markéta připravuje z 500 ml mléka, tří balení pudingu, jedné lžíce cukru moučky a 250 g másla. V mléce uvaří puding z prášku s cukrem, pak ho odstaví a během chladnutí párkrát promíchá, aby se nevytvořil škraloup. Změklé máslo vyšlehá s cukrem do světlého krému a opatrně do něj po malých dávkách vešlehá vychladlý puding. Důležité je, aby měly obě složky zhruba stejnou teplotu, jinak se krém může srazit. Základ pro dort je připravený a lze začít tvořit.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz