Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ze zbytků korpusu a krému uplácáte skvělá čokoládová lízátka na špejli

aktualizováno 
Při rozkrajování a tvarování piškotového dortu většinou vždycky zbudou nějaké odkrojené kousky i trochu krému v misce. Ideální příležitost, jak dětem připravit jakési malé dortové jednohubky, připomínající čokoládová lízátka na špejli.

Postup nemůže být jednodušší. Prostě v misce smícháte odřezky a drobky z dortového korpusu s krémem a vytvoříte z nich hmotu, ze které lze vytvořit kuličky. Ty dáte ztuhnout do mrazáku a mezitím si rozehřejete tmavou a bílou čokoládu.

Kuličky dejte do chladničky ztuhnout. Dokud budou studené, bude na nich...
Rozehřejte si čokoládu.
Rozehřejte si i bílou čokoládu.

Vychladlé kuličky pak napíchnete na grilovací špejli, namočíte je do čokolády a necháte ztuhnout. Můžete je třeba zatím zapichovat do aranžovací hmoty obalené alobalem, abyste je během tuhnutí nemuseli držet v ruce.

Kuličku obalenou v tmavé čokoládě můžete ještě
Kuličku obalenou v tmavé čokoládě můžete ještě
Lízátka se dají i dozdobit cukrovými perličkami, srdíčky a podobně.
Čokoládu nechte ztuhnout, případně

Pak ještě můžete horní část každé kuličky opět namočit do čokolády a následně do drobných cukrových ozdob v podobě perliček či srdíček, případně do nadrobno posekaného kandovaného ovoce, oříšků či kousků čokolády.

Markétiny božské dorty mají jednoduchý, ale poctivý základ

O tento zajímavý tip se v pondělí večer v pořadu televize Prima love Božské dorty od Markéty podělí jablonecká cukrářka Markéta Krajčovičová. Samozřejmě bude pod jejíma rukama opět vznikat také dort potažený marcipánem (jak vzniká takový dort, který vypadá "jako živý", se můžete podívat zde).

Sladká fotogalerie

Základní Markétin recept na piškotové těsto je následující. Dortový korpus peče z těchto ingrediencí: 4 vejce, 160 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, a 160 g cukru krupice. Z bílků ušlehá sníh, přidá cukr a šlehá do úplného zhoustnutí. Do tuhého sněhu pak zašlehá žloutky s olejem, nakonec opatrně vmíchá mouku, ideálně po částech přes sítko.

Těsto nalije do vymazané a moukou vysypané formy, vloží do předehřáté trouby a peče zhruba 15 až 20 minut na 170 °C. Trouba se nesmí prvních 10 až 15 minut otevírat, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.  

Základní dortový krém Markéta připravuje z 500 ml mléka, tří balení pudingu, jedné lžíce cukru moučky a 250 g másla. V mléce uvaří puding z prášku s cukrem, pak ho odstaví a během chladnutí párkrát promíchá, aby se nevytvořil škraloup. Změklé máslo vyšlehá s cukrem do světlého krému a opatrně do něj po malých dávkách vešlehá vychladlý puding. Důležité je, aby měly obě složky zhruba stejnou teplotu, jinak se krém může srazit. Základ pro dort je připravený a lze začít tvořit.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.