Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je kůň Převalského divoký, nebo zdivočelý? S přepisováním dějin počkejme

Když seriózní vědecký magazín Science zveřejnil na konci února výsledky rozborů DNA v kostech koní nalezených mezi pozůstatky tzv. botajské kultury v dnešním Kazachstánu, pro většinu médií to byl důkaz, že koně Převalského nejsou divokým, nýbrž zdivočelým koněm.
Takto klisny koně Převalského z jednoho z pražských transportů v aklimatizační...

Takto klisny koně Převalského z jednoho z pražských transportů v aklimatizační ohradě v mongolské stepi přežívají zimu. | foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Média nově zjištěné skutečnosti publikované v magazínu Science vesměs interpretovala jako jasný důkaz, že „převaláci“ nejsou „poslední druh divokého koně“, jak to dosud vypadalo. I kolega na Technetu uvedl, že podle nové genetické analýzy jde o potomky zvířat, která lidé ochočili před 5 500 lety.

„Převaláci“ v Mongolsku

Nově zjištěné skutečnosti týkající se koně Převalského jsou však pro zainteresované přírodovědce více tématem k vědecké diskuzi než k jednoznačným závěrům. Patří k nim i ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Ke koním Převalského má velice blízko. Pražská zoo totiž hraje v chovu a záchraně tohoto druhu velmi významnou roli. Od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu, organizuje transporty v Evropě odchovaných zvířat do Mongolska, angažuje se i v pomoci na místě.

S přepisováním dějin ještě počkejme

Těmito slovy zareagoval na počátku března Miroslav Bobek ve svém pravidelném sloupku v MF DNES na články zveřejněné ohledně nových poznatků: „Dělalo to dojem, že řada médií si v očekávání vítězství našich hokejistů nad Rusy předpřipravila titulky začínající slovy ‚Přepište dějiny…‘ – a když zápas skončil naší porážkou, použila je pro jinou zprávu, která byla v tom okamžiku aktuální. Nejmenované noviny tak přepisovaly dějiny en bloc, jistá televize přepisovala dějiny evoluce a ostatní přepisovali dějiny koně,“ uvedl.

Jak probíhá Návrat divokých koní do Mongolska

Všichni jedinci se vzájemně očichávají nebo si vykousávají srst. Jedinou...
Vzájemná péče o srst tvoří důležitou součást společenského života koní. Vlevo...

Nicméně popularizační text, který propagoval zmíněný vědecký článek (z toho vycházeli kolegové z magazínu Technet), byl i podle něho pojat spíše jako barnumská reklama a k bulvárnímu uchopení přímo vybízel.

„V těchto případech je nicméně nutné zachovat si určitou míru obezřetnosti. Podobné velkolepé objevy ne vždy projdou zkouškou vědecké polemiky a nových poznatků,“ konstatuje Bobek. S tím, že očekávatelná vědecká polemika přišla vzápětí a řada odborníků se k článku v magazínu Science začala vyjadřovat v následujícím smyslu:

  • Ano, jsou to skutečně pozoruhodné výsledky, které na základě analýz DNA dokazují, že domestikovaní koně botajské kultury nejsou předky našich domácích koní - včetně mustangů a dalších zdivočelých forem -  jak se dosud předpokládalo. Neskonale blíž měli tito botajští koně právě ke koni Převalského.
  • Jenže: Z publikovaných výsledků není možné jednoznačně vyvozovat, že kůň Převalského je zdivočelým potomkem domácího koně botajské kultury. Stejně tak mohli být před pěti a půl tisíci let volně žijící „převaláci“, resp. jejich předkové, zdrojem koní pro botajské chovatele.

Takto se koně Převalského odchovaní v Evropě, prohánějí se svými potomky po mongolských stepích díky záchovnému programu. Ochranu si zaslouží, ať už jsou divocí, nebo - podle jedné z možných interpretací posledních výzkumů zveřejněných v magazínu Science - „pouze“ zdivočelí.

Nyní tedy lze očekávat, že podrobná argumentace vyjde i v odborném tisku. „Již na základě výše uvedené zkratky se však dá konstatovat, že upřít koni Převalského statut posledního divokého koně bylo poněkud předčasné,“ je přesvědčen ředitel Zoo Praha jako člověk, který dělá spolu s týmem dalších odborníků pro záchranu tohoto druhu maximum.

Ale i kdyby ne, článek v Science podle Miroslava Bobka jen potvrdil, že „převalák“ je posledním zástupcem linie divokých koní, kteří žili na východ od Volhy. Všichni ostatní současní koně přitom pocházejí z jiné, „evropské“ linie. A ať jsou tedy „převaláci“ skutečně poslední divocí koně, nebo po více než pět tisíc let volně žijící koně zdivočelí, nic to podle něj nemění na jejich jedinečnosti a významu.

I profesorka Beth Shapiroová z Kalifornské univerzity podotkla, že „vyměnit slovo divoký za  zdivočelý je sémantická změna, která může lépe odrážet evoluční historii koní Převalského. Nicméně neměla by měnit jejich statut. Měli bychom je i nadále chránit jako divoké koně.“

Nahlédněte do archivu, jak navráceným koním mongolská step svědčí:

27. června 2012

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12