Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuřátka žlutá (Ramaria flava)

  11:23aktualizováno  11:23
Tato atraktivně zbarvená houba je jedlá, ale pozor na záměnu s jejími jedovatými příbuznými.

Kuřátka žlutá | foto: Profimedia.cz

Kuřátka žlutá najdete v létě, ale hrozí, že si je spletete s jedovatými druhy. Pochutnat si na nich s jistotou můžete, když si je koupíte u pěstitelů.

Jak vypadá

Kuřátka poznáte na první pohled. Husté větvičky připomínající drobné keříky nebo růžky vyrůstají z tlustého třeně bílé barvy. Ten ale není pod záplavou žlutých plodnic s oranžovým odstínem vidět. Barva kuřátek žlutých se dá přirovnat ke žloutku nebo síře. Časem plodnice tmavne do okrové barvy.

Houba dorůstá do dvaceticentimetrové výšky a v jejím průměru do patnácti centimetrů. Větvičky zakončují tupé, jakoby useknuté špičky. Právě tyto vrcholky větví chutnají nahořkle, zejména ve stáří. Dužnina je mramorovaně bílá.

Kde a kdy roste

Kuřátka žlutá rostou velmi hojně ve všech lesích, zejména pak u buků a smrků. Patří k letním houbám - najdete je nejdříve v červenci, nejpozději na konci září.

Plodnice kuřátek žlutých jsou jedlé, ale nezkušení houbaři by se měli mít na pozoru. Při záměně například s kuřátky sličnými by mohlo dojít k otravě. Pokud si chcete být jisti tím, co jíte, kupte si kuřátka žlutá u pěstitelů hub.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Najdete na iDNES.cz