Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kuře na grilu konečně trochu jinak, ukazuje Pohlreich

aktualizováno 
Grilovat znamená donekonečna střídat několik vhodných druhů masa. "Šéf" tentokrát ukáže, že grilovat kuře nemusí znamenat jen stokrát omletá kuřecí prsa.

Na jeho pořadu Šéf na grilu je zajímavé to, že při pozorném sledování si člověk odnese spoustu drobných detailů, které člověku hodí při vlastním vaření. V aktuálním dílu se například rozhodne grilovat kuřecí stehna.

Aby však nalejvárna přinesla divákovi víc než jen obvyklou show, znesnadnil si situaci tím, že kuře marinuje medem a pomerančovým likérem. Právě tyto ingredience mívají tendenci se napalovat.

Když je budete grilovat vcelku i s kostí, mohlo by kuře dopadnout jako na úvodním obrázku. "Je třeba postupovat velmi opatrně, na menším žáru. Než stehno propečete až ke kosti, bude kůže spálená," radí Pohlreich.

Radí proto stehna raději vykostit. "Trošku cvičné práce s nožem ještě nikomu neuškodilo," říká a hned předvede, že vykostění je otázkou okamžiku.

Stehna raději vykostíme.

Stehna raději vykostíme.

Přidáme nasekanou jarní cibulku.

Přidáme nasekanou jarní cibulku.

Grilujeme napřed kůží dolů.

Grilujeme napřed kůží dolů.

A hned přidává další radu: "Raději grilujte i s kůží. Bez ní by to bylo zdravější, ale o to nám přece při grilovačce nejde. Pod kůží máte tenounkou vrstvičku tuku, která dá masu daleko lepší chuť." Radí začít tak, aby bylo maso na začátku kůží dolů. "Když ho pak otočíte, pak se všechna šťáva pod kůží pěkně vsákne do masa, bude pak daleko chutnější a šťavnatější," radí.

Když kuře Zdeněk Pohlreich vykostí, nechá ho alespoň půl hodiny v marinádě. Vymačká šťávu z limetky, aby maso zkřehlo, naseká kousek zázvoru, přidá sojovou omáčku. "Když tam má přijít pomerančová šťáva a pomerančová kůra, tak napřed strouhejte a až pak ho rozkrojte, líp se tak s pomerančem pracuje, líp se drží v ruce," prozrazuje kuchařský fígl.

Marinádu si svaříme v kastrůlku společně s kuřetem.

Marinádu si svaříme v kastrůlku společně s kuřetem.

Nakonec kuře přelijeme převařenou marinádou.

Nakonec kuře přelijeme převařenou marinádou.

Přidá na kolečka nasekanou jarní cibulku, jednu chilli papričku a olej. A už už se vrhá na vykostění kuřete. Až pak si vzpomene: "Ono se to jmenuje kuře Grand Marnier, tak se jmenuje pomerančový likér, který je tam hlavní, a já bych hlava děravá na něj zapomněl." A rovnou přidává i med, další z položek, které mu jaksi vypadly z hlavy. Na závěr si odnášíme další radu: marinády je Pohlreichovi líto, a tak si ji přelije do kastrolku a během přípravy kuřete si ji na grilu svaří, aby se jí mohlo maso na talíři přelít.

Bodejť by mu marinády nebylo líto. "Zdéňa", jak si sám rád říká, má dost mlsný jazýček a sedmičková láhev Grand Marnier stojí kolem sedmi stovek.

Šéfa na grilu můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family, mimo kuřete Grand Marnier se budou grilovat hamburgery z lososa a připravovat salát Caesar.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.