VIDEO: Kuře na grilu konečně trochu jinak, ukazuje Pohlreich

aktualizováno 
Grilovat znamená donekonečna střídat několik vhodných druhů masa. "Šéf" tentokrát ukáže, že grilovat kuře nemusí znamenat jen stokrát omletá kuřecí prsa.

Na jeho pořadu Šéf na grilu je zajímavé to, že při pozorném sledování si člověk odnese spoustu drobných detailů, které člověku hodí při vlastním vaření. V aktuálním dílu se například rozhodne grilovat kuřecí stehna.

Aby však nalejvárna přinesla divákovi víc než jen obvyklou show, znesnadnil si situaci tím, že kuře marinuje medem a pomerančovým likérem. Právě tyto ingredience mívají tendenci se napalovat.

Když je budete grilovat vcelku i s kostí, mohlo by kuře dopadnout jako na úvodním obrázku. "Je třeba postupovat velmi opatrně, na menším žáru. Než stehno propečete až ke kosti, bude kůže spálená," radí Pohlreich.

Radí proto stehna raději vykostit. "Trošku cvičné práce s nožem ještě nikomu neuškodilo," říká a hned předvede, že vykostění je otázkou okamžiku.

Stehna raději vykostíme.

Stehna raději vykostíme.

Přidáme nasekanou jarní cibulku.

Přidáme nasekanou jarní cibulku.

Grilujeme napřed kůží dolů.

Grilujeme napřed kůží dolů.

A hned přidává další radu: "Raději grilujte i s kůží. Bez ní by to bylo zdravější, ale o to nám přece při grilovačce nejde. Pod kůží máte tenounkou vrstvičku tuku, která dá masu daleko lepší chuť." Radí začít tak, aby bylo maso na začátku kůží dolů. "Když ho pak otočíte, pak se všechna šťáva pod kůží pěkně vsákne do masa, bude pak daleko chutnější a šťavnatější," radí.

Když kuře Zdeněk Pohlreich vykostí, nechá ho alespoň půl hodiny v marinádě. Vymačká šťávu z limetky, aby maso zkřehlo, naseká kousek zázvoru, přidá sojovou omáčku. "Když tam má přijít pomerančová šťáva a pomerančová kůra, tak napřed strouhejte a až pak ho rozkrojte, líp se tak s pomerančem pracuje, líp se drží v ruce," prozrazuje kuchařský fígl.

Marinádu si svaříme v kastrůlku společně s kuřetem.

Marinádu si svaříme v kastrůlku společně s kuřetem.

Nakonec kuře přelijeme převařenou marinádou.

Nakonec kuře přelijeme převařenou marinádou.

Přidá na kolečka nasekanou jarní cibulku, jednu chilli papričku a olej. A už už se vrhá na vykostění kuřete. Až pak si vzpomene: "Ono se to jmenuje kuře Grand Marnier, tak se jmenuje pomerančový likér, který je tam hlavní, a já bych hlava děravá na něj zapomněl." A rovnou přidává i med, další z položek, které mu jaksi vypadly z hlavy. Na závěr si odnášíme další radu: marinády je Pohlreichovi líto, a tak si ji přelije do kastrolku a během přípravy kuřete si ji na grilu svaří, aby se jí mohlo maso na talíři přelít.

Bodejť by mu marinády nebylo líto. "Zdéňa", jak si sám rád říká, má dost mlsný jazýček a sedmičková láhev Grand Marnier stojí kolem sedmi stovek.

Šéfa na grilu můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family, mimo kuřete Grand Marnier se budou grilovat hamburgery z lososa a připravovat salát Caesar.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Najdete na iDNES.cz