Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře naporcujte sekyrou a šoupněte ho se zeleninou do jednoho hrnce

aktualizováno 
Dobře zapamatovatelný, jednoduchý, zdravý a vynikající je recept na kuře, který si Laďa Kerndl přivezl z Manily. Tam ho vaří v hliněné nádobě, vám postačí pořádný široký kastrol. A nezapomeňte na sekyru na naporcování. Velice dobře se s ní totiž porcuje maso, které obsahuje kosti.

"Zelenina to zahustí, brambory natáhnou tu chuť, je to vynikající. Servíroval bych to v kotlíku," říká nad talířem kuřete připraveného po filipínsku šéfkuchař Jaroslav Sapík. Jednoduchý exotický recept je mu evidentně sympatický i proto, že do sebe člověk nenásilnou formou dostane i zeleninu, kterou ne každý zbožňuje.

Recept na filipínské kuře krok za krokem

Připravte si jedno kuře, rozpůlené a naporcované asi na deset kousků, 2 zelené a 2 červené papriky, 2 cibule, 2 paličky česneku, 2 rajčata, 2 větší brambory, 2 chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 celé pepře, mletý pepř a sůl.

Láďa Kerndl odkoukal na Filipínách, že tam kuře porcují sekyrou, tak to dělá
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na

Kuře naporcujte na deset kousků a poskládejte do širokého kastrolu.

Zeleninu můžete pokrájet na poměrně velké kusy.
Pokrájenou zeleninu přihoďte do hrnce k naporcovanému kuřeti.
Ke kuřeti a zelenině přidejte přiměřené množství vody (aby bylo maso potopené)

Očištěné papriky pokrájejte na větší kusy, cibule na osminky, česnek rozdělte na stroužky a oloupejte, rajčata pokrájejte. Všechnu zeleninu kromě brambor přidejte ke kuřeti do kastrolu nebo nižšího hrnce se širokým dnem. Vše zalijte vodou, ale jen přiměřeně, výsledkem nemá být polévka. A dejte zhruba na hodinu vařit.

Brambory ke směsi přidejte až jako poslední, dvacet minut před koncem varu. Silný vývar s kuřecím masem, zeleninou a brambory podávejte na hlubokém talíři, jako příloha je výborné pečivo.

Tento a další recepty přinese Česko na talíři z moravských Boskovic s šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem v nedělní podvečer na televizi Prima family. Připravíte podle něho i židovský kaviár z drůbežích jater a vařených vajec, svíčkovou pečeni s omáčkou z raků i černohorskou cibulačku s pivním sýrem.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.