Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře využijte i na jarní roládu, skvělá bude s medvědím česnekem

  9:03aktualizováno  9:03
Z poměrně fádního kuřecího masa dokáže chuťově výrazná náplň docela jednoduše vykouzlit opravdovou lahůdku. Zkuste roládu se sušenou šunkou, dvěma druhy sýra a sterilovanou kapií. A na Velikonoce se nemusíte bát papriku nahradit čerstvými kopřivami, nebo ještě lépe aromatickými listy medvědího česneku.

Plněné kuřecí roládky můžete naplnit jak podle receptu, tak třeba mladými kopřivami nebo medvědím česnekem. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Pokrájená na plátky láká k ochutnání díky pestré náplni, vzhledem ke kombinaci kuřecích prsou, sušené šunky, sýra a kapie pak chutí nezklame. Přesto je tato roláda jednoduchá, rychlá na přípravu a velice variabilní.

S její chutí si totiž můžete pěkně pohrát, je jen na vás, jak nakombinujete její náplň. Na Velikonoce můžete k sušené šunce přihodit třeba měkký kozí sýr a čerstvé listy chuťově výrazného a aromatického medvědího česneku (o něm čtěte více zde a zde) a máte sváteční lahůdku jedna báseň.

Podívejte se na video, jak poznat jarní bylinky, které nahradí česnek:

Jako příloha se k takové šťavnaté kuřecí roládě se sýrovou omáčkou v podobě výpeku skvěle hodí šťouchané brambory s orestovanou cibulkou a slaninou. Případně zkuste nasucho opečené chlebové toasty.

Jak na roládu z kuřecích prsou, krok za krokem

Ingredience potřebné na kuřecí roládu plněnou šunkou, sýrem a paprikou: 3 až 4 kusy kuřecích prsíček, 6 plátků jakékoliv sušené šunky, 6 plátků tvrdého sýra (může být i eidam), 100 g sýra s modrou plísní (například Niva), sterilovaná kapie, čerstvá zelená paprika, lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, olej do zapékací misky.

Fotogalerie

Osušená, ostrým nožem naříznutá kuřecí prsa rozklepejte na větší plátky, ideálně jemně v PE sáčku, aby se příliš nerozbila jejich struktura. Na každý plátek masa rozložte po 2 plátcích sušené šunky a přidejte 2 plátky eidamu.

Na jednu stranu masového plátku naložte do pruhu na kousky nakrájenou Nivu, přidejte na nudličky upravenou sterilovanou kapii a vše obložte dvěma pruhy čerstvé zelené papriky. Od konce s paprikovo-sýrovou náplní plátky pečlivě zarolujte a spoj zajistěte několika párátky včetně obou konců rolády.

Připravené rolky naskládejte jednu vedle druhé do zapékací misky odpovídající velikosti a vytřené olejem. Na dno je ukládejte vždy spíchnutým spojem dolů. Zvlášť si v misce vymíchejte olivový olej se solí a rolády směsí důkladně potřete.

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, aby se při vysoké teplotě maso pěkně zatáhlo a nepustilo cennou šťávu, pak pečte za občasného polití uvolněným výpekem zhruba 30 minut. Měkké roládky vyndejte opatrně na talíř, nechte je přibližně pět minut zatáhnout a zbavené párátek je ostrým nožem pokrájejte na silnější plátky. Podávejte přelité teplým výpekem, jako příloha jsou skvělé obyčejné šťouchané brambory.

Další inspirativní recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.