VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

aktualizováno 
Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně hospodyněk: jak si jednoduše poradit s vykostěním kuřecího stehna.

Postup, jak vykostit kuře, je díky „tažení“ Zdeňka Pohlreicha po českých hospodách už notoricky známý. Připomenout si můžete například situaci, kdy vysvětloval, proč je pro restauraci extrémně nevýhodné kupovat kuřecí prsa, majitel totiž platí dvojí práci: řezníka v masokombinátu i kuchaře. 

Fotogalerie

Mnoho domácích kuchařů pak hlavně tápe v tom, jak vykostit kuřecí stehna. Přitom stehenní maso je ve srovnání s prsním daleko křehčí a grilovačka nebo i řízky z něj jsou daleko lepší. Využili jsme proto další díl Zdeňkovy akademie k tomu, abychom ukázali jednoduchý návod, jak na to (uvidíte ve videu).

Aby člověk do masa lépe „viděl“, je výhodné stáhnout předem kůži. „Jako byste stahovali ponožku,“ radí šéfkuchař. Je vhodné použít tenký nůž, ideální by byl vykošťovák a podél kosti proříznete maso horního i spodního stehna z obou stran. Pak stačí podebrat kost u spodního stehna a proti prkýnku odříznout kůži.

Totéž pak uděláte i s horním stehnem. „Měly by se tak odhalit kosti,“ ukazuje na videu. Když si kosti „složíte“ k sobě, stačí jen odříznout čisté maso kolem kloubu a výsledkem je čistý sval, který je možné použít nejen na grilování, ale i na řízky či na kuřecí kousky vhodné na čínu nebo na špíz jako v pořadu.

Celý díl Zdeňkovy akademie můžete sledovat na iPrima.cz.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz