VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

  • 23
Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně hospodyněk: jak si jednoduše poradit s vykostěním kuřecího stehna.

Postup, jak vykostit kuře, je díky „tažení“ Zdeňka Pohlreicha po českých hospodách už notoricky známý. Připomenout si můžete například situaci, kdy vysvětloval, proč je pro restauraci extrémně nevýhodné kupovat kuřecí prsa, majitel totiž platí dvojí práci: řezníka v masokombinátu i kuchaře. 

Mnoho domácích kuchařů pak hlavně tápe v tom, jak vykostit kuřecí stehna. Přitom stehenní maso je ve srovnání s prsním daleko křehčí a grilovačka nebo i řízky z něj jsou daleko lepší. Využili jsme proto další díl Zdeňkovy akademie k tomu, abychom ukázali jednoduchý návod, jak na to (uvidíte ve videu).

Aby člověk do masa lépe „viděl“, je výhodné stáhnout předem kůži. „Jako byste stahovali ponožku,“ radí šéfkuchař. Je vhodné použít tenký nůž, ideální by byl vykošťovák a podél kosti proříznete maso horního i spodního stehna z obou stran. Pak stačí podebrat kost u spodního stehna a proti prkýnku odříznout kůži.

Totéž pak uděláte i s horním stehnem. „Měly by se tak odhalit kosti,“ ukazuje na videu. Když si kosti „složíte“ k sobě, stačí jen odříznout čisté maso kolem kloubu a výsledkem je čistý sval, který je možné použít nejen na grilování, ale i na řízky či na kuřecí kousky vhodné na čínu nebo na špíz jako v pořadu.

Celý díl Zdeňkovy akademie můžete sledovat na iPrima.cz.