Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

aktualizováno 
Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Kurz se pořádá v podzemí pražské restaurace Lokál, který patří do sítě Ambiente. A kupodivu se tu scházejí nejen pivní amatéři, ale i lidé, kteří už za pípou nějaký ten pátek strávili. Každopádně když pozoruji frekventanty kurzu, jsou naladěni na stejnou notu. Jako by pivo smazávalo bariéry a láska k této tekutině probouzela ty lepší pudy.

V pestré společnosti složené z žen i mužů jsem evidentně jediný, který pípu nikdy nedržel v ruce. Každý z účastníků totiž na začátek musí na zkoušku načepovat sklenici a podle toho Svoboda ihned odhaduje jejich dosavadní praxi a schopnosti. Takže kdo je příliš opatrný, nechá pípu jen pootevřenou a načepuje jen mlíko. A vyslouží si posměšky, že “toto asi nedojde“. Jak zněla výmluva hostinských, když načepovali do sklenice příliš skrovnou dávku.

Fotogalerie

A kdo nechá ventil příliš otevřený, načepuje čochtana, což znamená pivo bez pěny.

A to je také součástí kurzu. Abyste dokázali načepovat takové pivo, které má štamgast v oblibě. Každé z nich má svou specifickou chuť. Mlíko se vyznačuje nižším obsahem CO2, je sladší a mívají ho raději ženy. Zato čochtan má největší říz a 100% obsah CO2.

„Hodně se vracíme ke šnytu. Když budete mít skupinu hostů, kterých se v noci už nemůžete zbavit, zafunguje, když ohlásíte, že končíte a na podnik jim načepujete šnyt,“ radí Svoboda. Šnyt je v podstatě malé pivo do velké sklenice.

Šnyt si dá každý správný hostinský, když koštuje čerstvě naražené pivo. Má bohatou pěnu a zachovává všechny jeho nejlepší vlastnosti.

Lukáš Svoboda

V roce 2010 vyhrál celosvětové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mezi dalšími 17 účastníky národních kol. Soutěž je určena pro barmanky, barmany, výčepní, servírky a číšníky starší 21 let, kteří se v rámci své práce v restauraci, baru či pivnici aktivně věnují čepování piva Pilsner Urquell.

Abyste si mohli u pípy dovolit takto kouzlit, musíte se o výčepní zařízení starat. Lukáš Svoboda vás provede kompletní přípravou před začátkem práce. Jak a v čem mýt sklenice, jak seřídit pípu, jak uskladnit pivo ve sklepě.

„Až uvidíte hostinského, který nadává, že mu to neteče a pění, může si za to svojí neschopností sám. Ajťáci říkají, že chyba je mezi klávesnicí a židlí a tady to platí podobně. Když nenechá sud alespoň dva dny ležet v klidu a v chladu, když podle charakteru piva nenastaví sítka na pípě, když nemyje sklenice tak, jak se má, tak co se diví,“ popisuje. A vzpomíná, jak učil čepovat barmanky, které místo přípravků na mytí sklenic používaly jar s balzámem jen proto, aby si neničily nehty.

Kurz může pomoci lidem, kteří už se v restauraci živí a chtěli by se přiučit něco nového, aby pro své zákazníky udělali něco navíc. A zároveň je určený pro amatéry, kteří o pivu chtějí vědět víc a nechtějí si v hospodě dát všechno líbit. Chtějí postupovat podle hesla, že ptát se má člověk v případě, kdy správnou odpověď zná a svého hostinského si tak lehce proklepne.

Autor:


Témata: Pivo, lokál, láska

Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Křehký koláč s ovocem
Křehký koláč s ovocem

Lahůdka, která vás zasytí a dodá energii.

Najdete na iDNES.cz