Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

aktualizováno 
Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Kurz se pořádá v podzemí pražské restaurace Lokál, který patří do sítě Ambiente. A kupodivu se tu scházejí nejen pivní amatéři, ale i lidé, kteří už za pípou nějaký ten pátek strávili. Každopádně když pozoruji frekventanty kurzu, jsou naladěni na stejnou notu. Jako by pivo smazávalo bariéry a láska k této tekutině probouzela ty lepší pudy.

V pestré společnosti složené z žen i mužů jsem evidentně jediný, který pípu nikdy nedržel v ruce. Každý z účastníků totiž na začátek musí na zkoušku načepovat sklenici a podle toho Svoboda ihned odhaduje jejich dosavadní praxi a schopnosti. Takže kdo je příliš opatrný, nechá pípu jen pootevřenou a načepuje jen mlíko. A vyslouží si posměšky, že “toto asi nedojde“. Jak zněla výmluva hostinských, když načepovali do sklenice příliš skrovnou dávku.

Fotogalerie

A kdo nechá ventil příliš otevřený, načepuje čochtana, což znamená pivo bez pěny.

A to je také součástí kurzu. Abyste dokázali načepovat takové pivo, které má štamgast v oblibě. Každé z nich má svou specifickou chuť. Mlíko se vyznačuje nižším obsahem CO2, je sladší a mívají ho raději ženy. Zato čochtan má největší říz a 100% obsah CO2.

„Hodně se vracíme ke šnytu. Když budete mít skupinu hostů, kterých se v noci už nemůžete zbavit, zafunguje, když ohlásíte, že končíte a na podnik jim načepujete šnyt,“ radí Svoboda. Šnyt je v podstatě malé pivo do velké sklenice.

Šnyt si dá každý správný hostinský, když koštuje čerstvě naražené pivo. Má bohatou pěnu a zachovává všechny jeho nejlepší vlastnosti.

Lukáš Svoboda

V roce 2010 vyhrál celosvětové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mezi dalšími 17 účastníky národních kol. Soutěž je určena pro barmanky, barmany, výčepní, servírky a číšníky starší 21 let, kteří se v rámci své práce v restauraci, baru či pivnici aktivně věnují čepování piva Pilsner Urquell.

Abyste si mohli u pípy dovolit takto kouzlit, musíte se o výčepní zařízení starat. Lukáš Svoboda vás provede kompletní přípravou před začátkem práce. Jak a v čem mýt sklenice, jak seřídit pípu, jak uskladnit pivo ve sklepě.

„Až uvidíte hostinského, který nadává, že mu to neteče a pění, může si za to svojí neschopností sám. Ajťáci říkají, že chyba je mezi klávesnicí a židlí a tady to platí podobně. Když nenechá sud alespoň dva dny ležet v klidu a v chladu, když podle charakteru piva nenastaví sítka na pípě, když nemyje sklenice tak, jak se má, tak co se diví,“ popisuje. A vzpomíná, jak učil čepovat barmanky, které místo přípravků na mytí sklenic používaly jar s balzámem jen proto, aby si neničily nehty.

Kurz může pomoci lidem, kteří už se v restauraci živí a chtěli by se přiučit něco nového, aby pro své zákazníky udělali něco navíc. A zároveň je určený pro amatéry, kteří o pivu chtějí vědět víc a nechtějí si v hospodě dát všechno líbit. Chtějí postupovat podle hesla, že ptát se má člověk v případě, kdy správnou odpověď zná a svého hostinského si tak lehce proklepne.

Autor:


Témata: Pivo, lokál, láska

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte ve slavné chalupářské komedii Na samotě u lesa?

Zdeněk Svěrák byl nejen spoluautorem scénáře, ale zahrál si i otce Lavičku.

Komedie natočená v roce 1976 Jiřím Menzlem se stala trvalkou televizního vysílání a mnoho hlášek z ní doslova...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...



Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Kdyby nastal blackout, na mytí i praní by lidem jako kdysi stačil popel

Na Kamenitém v Beskydech spolek Koliba s Václavem Michaličkou z Muzea...

Kdyby na dlouho vypadly dodávky elektřiny, poradili by si s tím lidé, kteří minulý týden vyrazili na horu Kamenitý v...

Další z rubriky

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve sbírce receptů sešly...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz