Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Kurz se pořádá v podzemí pražské restaurace Lokál, který patří do sítě Ambiente. A kupodivu se tu scházejí nejen pivní amatéři, ale i lidé, kteří už za pípou nějaký ten pátek strávili. Každopádně když pozoruji frekventanty kurzu, jsou naladěni na stejnou notu. Jako by pivo smazávalo bariéry a láska k této tekutině probouzela ty lepší pudy.

V pestré společnosti složené z žen i mužů jsem evidentně jediný, který pípu nikdy nedržel v ruce. Každý z účastníků totiž na začátek musí na zkoušku načepovat sklenici a podle toho Svoboda ihned odhaduje jejich dosavadní praxi a schopnosti. Takže kdo je příliš opatrný, nechá pípu jen pootevřenou a načepuje jen mlíko. A vyslouží si posměšky, že “toto asi nedojde“. Jak zněla výmluva hostinských, když načepovali do sklenice příliš skrovnou dávku.

A kdo nechá ventil příliš otevřený, načepuje čochtana, což znamená pivo bez pěny.

A to je také součástí kurzu. Abyste dokázali načepovat takové pivo, které má štamgast v oblibě. Každé z nich má svou specifickou chuť. Mlíko se vyznačuje nižším obsahem CO2, je sladší a mívají ho raději ženy. Zato čochtan má největší říz a 100% obsah CO2.

„Hodně se vracíme ke šnytu. Když budete mít skupinu hostů, kterých se v noci už nemůžete zbavit, zafunguje, když ohlásíte, že končíte a na podnik jim načepujete šnyt,“ radí Svoboda. Šnyt je v podstatě malé pivo do velké sklenice.

Šnyt si dá každý správný hostinský, když koštuje čerstvě naražené pivo. Má bohatou pěnu a zachovává všechny jeho nejlepší vlastnosti.

Lukáš Svoboda

V roce 2010 vyhrál celosvětové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mezi dalšími 17 účastníky národních kol. Soutěž je určena pro barmanky, barmany, výčepní, servírky a číšníky starší 21 let, kteří se v rámci své práce v restauraci, baru či pivnici aktivně věnují čepování piva Pilsner Urquell.

Abyste si mohli u pípy dovolit takto kouzlit, musíte se o výčepní zařízení starat. Lukáš Svoboda vás provede kompletní přípravou před začátkem práce. Jak a v čem mýt sklenice, jak seřídit pípu, jak uskladnit pivo ve sklepě.

„Až uvidíte hostinského, který nadává, že mu to neteče a pění, může si za to svojí neschopností sám. Ajťáci říkají, že chyba je mezi klávesnicí a židlí a tady to platí podobně. Když nenechá sud alespoň dva dny ležet v klidu a v chladu, když podle charakteru piva nenastaví sítka na pípě, když nemyje sklenice tak, jak se má, tak co se diví,“ popisuje. A vzpomíná, jak učil čepovat barmanky, které místo přípravků na mytí sklenic používaly jar s balzámem jen proto, aby si neničily nehty.

Kurz může pomoci lidem, kteří už se v restauraci živí a chtěli by se přiučit něco nového, aby pro své zákazníky udělali něco navíc. A zároveň je určený pro amatéry, kteří o pivu chtějí vědět víc a nechtějí si v hospodě dát všechno líbit. Chtějí postupovat podle hesla, že ptát se má člověk v případě, kdy správnou odpověď zná a svého hostinského si tak lehce proklepne.

Autor:
Témata: Pivo, lokál, láska
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...