VIDEO: Naučte se waltz, na maturitním plese se bez něj neobejdete

aktualizováno 
Waltz patří ke stěžejním tancům na každém plese. Když se například na tom maturitním bude vyhlašovat sólo pro rodiče, vsaďte se, že mu neujdete.

Waltz vznikl v Anglii. "Na rozdíl od latinskoamerických tanců se tu mění pravidla nášlapu. Zatímco u latinskoamerických tanců se vycházelo přes špičku nohy, u standardních tanců se pohybujete přirozeným nakročením přes patu, jako když jdete po chodníku," vysvětluje hlavní odlišnost taneční mistr Petr Fabík z taneční školy Národního domu na Vinohradech.

Taneční škola

Základem waltzu jsou takzvané uzavřené chodné změny, trojkroky. Pán začíná pravou nohou dlouhým krokem přes podpatek, levou nohou pokračuje stejně dlouhým krokem stranou. Ve třetí fázi se přenese váha na levou nohu a pravá se tažením po parketě přisune k levé noze.

V další fázi se přenese váha na pravou nohu a vykročí se levou nohou. Stejně jako zpočátku, ale s opačným pořadím nohou.

Toto jsou základní kroky, kterými nic nezkazíte. Jen o chlup pokročilejší provedou po prvním vystřídání nohou otočku (po dvou taktech), v nejjednodušším případě vpravo tak, aby se během následujících dvou taktů obrátili zpět do směru tance.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz