Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nepropadejte sentimentu, řekne Pohlreich a upeče kůzlečí roládu

aktualizováno 
Aktuální díl pořadu Teď vaří Šéf! je věnovaný velikonočním receptům. Zdeněk Pohlreich uvaří drůbkovou polévku z husích surovin a upeče klasickou velikonoční husu, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou a dokonce i kůzlečí roládu.

„Kůzlečí pečínka prostě patří k Velikonocům. Nádherné, bílé maso, strašná dobrota. Vykašlete se na nějaký sentiment, je to fakt dobrý,“ připravuje Pohlreich chuťové posvícení. Na kůzlečí roládu bude potřebovat kůzlečí kýtu a trošku namletého kůzlečího masa.

Fotogalerie

Kýtu musí nejprve vykostit. Podívejte se na první část našeho videa, jak postupovat, kdybyste se o něco podobného chtěli také pokusit. Postup k vykostění masa se může hodit vždycky. Navíc Pohlreich ukáže, jak ze získaného masa udělat placku, což je univerzální návod, který se hodí na výrobu jakékoliv masové rolády.

Kosti nevyhazujte, ale rozprostřete do pekáčku, roládu budete péct na nich. „Jednak to brání roládě, aby se přichytávala na dno pekáče, a navíc dají šťávě sílu a lepší chuť,“ radí šéfkuchař.

Na roládu musíme připravit fáš. Využijeme mleté maso, do něj přidáme dvě vejce, dobře osolíme a opepříme, do hmoty nasekáme kyselou okurku. Protože je kůzlečí maso hodně libové, přidává se troška nakrájené slaniny.

Do mísy nakrájíme ještě dva plátky tousového chleba, ze kterého okrájíme kůrku, přilijeme trochu smetany a pořádně prohněteme. „Nezapomeňte přidat čerstvé bylinky, ať pořádně přivítáme to jaro,“ připomíná šéfkuchař. Místo mladých kopřiv, které patří do tradičních velikonočních receptů, vystačí s petrželkou, oreganem a bazalkou.

Rozprostřete maso, osolte, opepřete, poklaďte fáší a zamotejte. Teď dochází k další opakovačce z hodin kuchařské výuky. Pohlreich vás naučí, jak zabalit provázkem roládu. Začátečníkům se to může jevit jako trik hodný Houdiniho, vyplatí se ho však naučit, protože takto se balí třeba i roštěnec na roastbeef.

Do mísy přidejte trochu másla, kořenové zeleniny kvůli vůni, trochu cibule a dejte jen tak bez zakrývání a podlévání péct do trouby rozehřáté na 180 °C.

Pokud vám zbyla ještě trocha nádivky, vymažte pekáček máslem, z dvou bílků vyšlehejte pěnu, žloutky přidejte do nádivky a přilijte ještě trochu smetany. Smíchejte s bílkem a v pekáčku pečte „na plocho“ jako klasickou velikonoční nádivku. Za třicet minut máte hotovo.

Pořad můžete sledovat dnes v podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz