Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepropadejte sentimentu, řekne Pohlreich a upeče kůzlečí roládu

aktualizováno 
Aktuální díl pořadu Teď vaří Šéf! je věnovaný velikonočním receptům. Zdeněk Pohlreich uvaří drůbkovou polévku z husích surovin a upeče klasickou velikonoční husu, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou a dokonce i kůzlečí roládu.

„Kůzlečí pečínka prostě patří k Velikonocům. Nádherné, bílé maso, strašná dobrota. Vykašlete se na nějaký sentiment, je to fakt dobrý,“ připravuje Pohlreich chuťové posvícení. Na kůzlečí roládu bude potřebovat kůzlečí kýtu a trošku namletého kůzlečího masa.

Fotogalerie

Kýtu musí nejprve vykostit. Podívejte se na první část našeho videa, jak postupovat, kdybyste se o něco podobného chtěli také pokusit. Postup k vykostění masa se může hodit vždycky. Navíc Pohlreich ukáže, jak ze získaného masa udělat placku, což je univerzální návod, který se hodí na výrobu jakékoliv masové rolády.

Kosti nevyhazujte, ale rozprostřete do pekáčku, roládu budete péct na nich. „Jednak to brání roládě, aby se přichytávala na dno pekáče, a navíc dají šťávě sílu a lepší chuť,“ radí šéfkuchař.

Na roládu musíme připravit fáš. Využijeme mleté maso, do něj přidáme dvě vejce, dobře osolíme a opepříme, do hmoty nasekáme kyselou okurku. Protože je kůzlečí maso hodně libové, přidává se troška nakrájené slaniny.

Do mísy nakrájíme ještě dva plátky tousového chleba, ze kterého okrájíme kůrku, přilijeme trochu smetany a pořádně prohněteme. „Nezapomeňte přidat čerstvé bylinky, ať pořádně přivítáme to jaro,“ připomíná šéfkuchař. Místo mladých kopřiv, které patří do tradičních velikonočních receptů, vystačí s petrželkou, oreganem a bazalkou.

Rozprostřete maso, osolte, opepřete, poklaďte fáší a zamotejte. Teď dochází k další opakovačce z hodin kuchařské výuky. Pohlreich vás naučí, jak zabalit provázkem roládu. Začátečníkům se to může jevit jako trik hodný Houdiniho, vyplatí se ho však naučit, protože takto se balí třeba i roštěnec na roastbeef.

Do mísy přidejte trochu másla, kořenové zeleniny kvůli vůni, trochu cibule a dejte jen tak bez zakrývání a podlévání péct do trouby rozehřáté na 180 °C.

Pokud vám zbyla ještě trocha nádivky, vymažte pekáček máslem, z dvou bílků vyšlehejte pěnu, žloutky přidejte do nádivky a přilijte ještě trochu smetany. Smíchejte s bílkem a v pekáčku pečte „na plocho“ jako klasickou velikonoční nádivku. Za třicet minut máte hotovo.

Pořad můžete sledovat dnes v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.