Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvalitní stojan usnadní zdobení stromku

  1:00aktualizováno  1:00
Bytelný stojan na vánoční stromek nejenže zajistí stabilitu, ale i pomůže, aby stromek dlouho vydržel "jako nový".

Oslavte Vánoce v klidu a u stabilního stromečku | foto: shutterstock.com

Některé stojany sice vypadají designově, ale v praxi se ukáží téměř jako nepoužitelné. A stojan, který před strojením zlobí, dokáže zanechat hořkou vzpomínku po mnoho týdnů. Naším heslem je tedy: snadno upevnit, dodat stabilitu stromku tak, aby ani děti nemohly způsobit pojistnou událost, udržet jehličnan co nejdéle v kondici.

Nádržka prodlouží životnost

Díky vodě stojan ztěžkneZahradníci jednoznačně doporučují stojany s nádržkou na vodu, tvrdí, že stromeček je schopný během svátků "vypít" i několik litrů. Za to se ale odvděčí delší životností. Kdo někdy vybíral zapíchané jehličky z koberce ještě během následujících letních prázdnin, ví o čem je řeč (nestačí na ně ani ten nejvýkonnější vysavač).

Běžné stojany mívají tři upevňovací šrouby, mezi něž je třeba kmínek zaaretovat. To není snadné, znamená to ale pokrok proti dřívějšku: mnohý z nás si vzpomene na staré litinové stojany složené ze tří nohou, jejichž sestavení by zamotalo hlavu i Rychlým šípům, pro které i vyndání ježka z klece připadalo jako legrace.

Správný průměr

Typická chyba - koupíte stromeček, který se vám líbí, a teprve doma zjistíte, že jeho tlustý kmen se nevejde do vlastního vánočního stojanu. Proto změřte jeho průměr ještě, než se vydáte vybrat si stromeček. V prodejně ho pak porovnejte s průměry vybraných stromků.

Opačný postup pak předznamenává nervózní shánění sekyrky, zatímco na plotně se vaří rybí polévka a trhané krupky na kubu si říkají o přípravu oběda, děti se dožadují svátku zdobení stromku.

pozor

Váš stojan by měl odpovídat obvyklým rozměrům stromečku, který si každoročně vybíráte. Vybírejte proto stromek nejen podle vzhledu, ale i šířky stojanu.

Kmen by měl být o trochu užší než stojan, abyste nemuseli stromek pracně zužovat a silou ho narážet do stojanu. V návodu obvykle najdete rozměry, jaké by měl stromek mít, aby se vešel do stojanu a byl v něm dostatečně upevněn. Pokud tento rozměr výrobce neuvádí, vyberte stromek přibližně o 1-2 cm užší, než je vnitřní průměr stojanu (tzn. průměr bez okrajů stojanu + rezerva).

S průměrem souvisí i typ stojanu. Stojan, do kterého jste každoročně upevňovali malé jedličky, neudrží statný dvoumetrový smrk. Naopak malý stromek bude padat ze stojanu pro ty velké.

Typy stojanů

Keramický
Pro malé až střední stromky. Za nejlevnější keramický stojan zaplatíte 200 Kč, za kvalitnější a větší okolo 400 Kč. Do keramického stojanu se vejde několik litrů vody a udrží tak stromek čerstvý.

Plastový
Levná a rozšířená varianta, stojánek seženete od 200 do 700 Kč. Často obsahuje také nádržku na vodu, díky níž se stojanem nepohnou ani skotačící děti. K nevýhodám tohoto typu patří neatraktivní vzhled, který může vadit ortodoxním "dodržovačům" vánočních tradic.

U nejnovějších plastových stojanů se objevuje upevnění pomocí páky, která kmen rovnoměrně sevře pomocí čelistí. To je praktické a odpadá práce s vystředěním kmene. Tento stojánek patří k těm dražším.

Dřevěný
Lze si ho i ručně vyrobit, rozměry a nosnost stojánků na větší stromky ale lépe odhadnou odborníci. Jen zdatný kutil dokáže na dřevěný kříž přimontovat "řez" z kovové trubky jako držák kmene, vyvrtat otvory, použít závitník, natřít zelenou barvou. 

V obchodech se cena pohybuje od 250 do 800 Kč. I některé dřevěné stojany mají zabudovaný zavlažovací pohárek.

Litinový
Neobvyklý, ale stylový vzhled. Pevně zafixuje váš vánoční stromeček, unese i ty silnější a vyšší. Na koupi tohoto stojánku si připravte od 250 do 800 Kč.


Kovový
Stabilní stojan, jeho ocelová konstrukce udrží i stromy větších rozměrů. Seženete mnoho konstrukcí v nejrůznějších barvách. Tento stojan vás bude stát okolo 400 Kč.

bezpečnost nade vše

Strom nezapomeňte pořádně ve stojanu utáhnout! Pokud jste na poslední chvíli koupili nevhodný stojánek a stromek v něm špatně drží, zajistěte stabilitu uvázáním větví pomocí silonového lanka. Příští rok si pořiďte kvalitnější a hlavně vhodnější stojan pro váš stromek, v porovnání s ostatními vánočními výdeji se přece nejedná o velkou finanční investici. Hlavní je přeci bezpečí vaší rodiny, kromě toho padající stromek na Štědrý den dokáže Vánoce zkazit.

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.