Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

  13:23aktualizováno  13:23
Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají úrodou, povidel máte navařeno do zásoby na řadu let a kompoty nenávidíte.

Vykvasit a vypálit můžete jakékoliv ovoce, musí být ale zralé a čisté. | foto: Profimedia.cz

V podstatě stačí splnit následující desatero a máte o vlastní cenný destilát na zimní měsíce postaráno.

1. Ovoce k výrobě pálenky musí být zralé, ale nikoliv nahnilé nebo plesnivé.

2. Zbavte plody všech nečistot, tedy trávy, hlíny, listí a podobně. To platí i tehdy, když ho povezete v čerstvém stavu do pálenice, kde založí kvas místo vás.

3. Švestky, slívy i jiné ovoce odstopkujte a ovoce, které jde od pecky, ideálně i vypeckujte. Odpeckování zvýrazní chuť dužniny a celkově změkčí výsledný destilát.

4. Ke kvašení použijte libovolnou plastovou či dřevěnou nádobu. Musí být čistá a musíte ji mít čím přiklopit, kvůli ochraně před hmyzem a jinými nečistotami.

5. Aby mohl vznikající oxid uhličitý unikat, musí být víko jen volně přiklopené. Speciální sudy určené ke kvašení jsou rovnou vybaveny tzv. kvasnou zátkou.

6. Ideální teplota pro kvašení je kolem 15 °C. Při vyšší teplotě se může ztrácet aroma, při nižších se kvasící proces zastaví.

7. Vhodný čas k vypálení nastane, když se na povrchu kvasu vytvoří tzv. koláč, který se začne potápět. V případě švestek to bývá asi za 4 až 6 týdnů od založení kvasu.

8. Hotový kvas odvezte do nejbližší pálenice. Při procesu pálení zůstaňte, ať máte přehled o tom, jak vaše lahůdka vzniká až do samého konce.

9. Seznam pálenic se satelitní mapou najdete například na www.palenice.net.

10. Výtěžnost je závislá na obsahu cukru v ovoci. V případě švestek získáte litr destilátu zhruba z 13 kg ovoce.

Další cenné rady najdete v předchozím článku zde.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Zahrádkářská kolonie Malina na Kraví hoře by podle návrhu baseballové Techniky...
Zájem o zahrádkářské kolonie neupadá, naopak je problém ji sehnat

Zahrádkaření ve městech už není doménou starší generace - přibývá mladých rodin s dětmi, které zahrádky využívání k pěstování ovoce i zeleniny, ale i k...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.