Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

  13:23aktualizováno  13:23
Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají úrodou, povidel máte navařeno do zásoby na řadu let a kompoty nenávidíte.

Vykvasit a vypálit můžete jakékoliv ovoce, musí být ale zralé a čisté. | foto: Profimedia.cz

V podstatě stačí splnit následující desatero a máte o vlastní cenný destilát na zimní měsíce postaráno.

1. Ovoce k výrobě pálenky musí být zralé, ale nikoliv nahnilé nebo plesnivé.

2. Zbavte plody všech nečistot, tedy trávy, hlíny, listí a podobně. To platí i tehdy, když ho povezete v čerstvém stavu do pálenice, kde založí kvas místo vás.

3. Švestky, slívy i jiné ovoce odstopkujte a ovoce, které jde od pecky, ideálně i vypeckujte. Odpeckování zvýrazní chuť dužniny a celkově změkčí výsledný destilát.

4. Ke kvašení použijte libovolnou plastovou či dřevěnou nádobu. Musí být čistá a musíte ji mít čím přiklopit, kvůli ochraně před hmyzem a jinými nečistotami.

5. Aby mohl vznikající oxid uhličitý unikat, musí být víko jen volně přiklopené. Speciální sudy určené ke kvašení jsou rovnou vybaveny tzv. kvasnou zátkou.

6. Ideální teplota pro kvašení je kolem 15 °C. Při vyšší teplotě se může ztrácet aroma, při nižších se kvasící proces zastaví.

7. Vhodný čas k vypálení nastane, když se na povrchu kvasu vytvoří tzv. koláč, který se začne potápět. V případě švestek to bývá asi za 4 až 6 týdnů od založení kvasu.

8. Hotový kvas odvezte do nejbližší pálenice. Při procesu pálení zůstaňte, ať máte přehled o tom, jak vaše lahůdka vzniká až do samého konce.

9. Seznam pálenic se satelitní mapou najdete například na www.palenice.net.

10. Výtěžnost je závislá na obsahu cukru v ovoci. V případě švestek získáte litr destilátu zhruba z 13 kg ovoce.

Další cenné rady najdete v předchozím článku zde.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Najdete na iDNES.cz