Diskuze
KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni
Děkujeme za pochopení.
K33a75r18i15n90a 96M71a91l80i42k51o46v46a
Bože, to sú ale nezmysly ... Halušky sú vraj noky a strapačky sú halušky, aaha... Prívarok nie je žiadna hustá polievka, český ekvivalent je "zadělávaný" alebo "na kyselo" a je to príloha aj samostatné jedlo, môže byť z rôznej zeleniny, strukovín (luštenín) aj zemiakov. Niečo také ako "brynza" proste neexistuje, píše sa to bryndza a bodka. Mmch je to slovo rumunského pôvodu, ako mnohé iné v slovenčine týkajúce sa chovu oviec a pastierstva. Parenicu necharakterizuje to, či je z kravského alebo ovčieho mlieka, je to proste syr tvarovaný za tepla, v pare. Väčšina dnes predávaných je z kravského mlieka. A čo sú glejovky vie asi len autor kvízu, mám aj dosť rokov aj známych zo všetkých kútov SLK, ale tento výraz vidím prvý krát.
O78n58d41ř33e48j 27T81o23m15a21š38o19v88i35č
Prívarok není polévka ,ale příloha.takže třeba naše čočka na kyselo může být na Slovensku čočkový prívarok.
D66u57š90a78n 39S51l48o98b42o83d52a
Tak to ani náhodou. Šošovicový prívarok se připravuje tak, že se dobře uvařená čočka zahustí jíškou se smetanou. Je to také tradiční novoroční pokrm.
Z93d21e75ň87k98a 66Z72a35m73a93z75a26l36o93v40á
Jsem v klidu, na Slovensku bych se najedla bez větších problémů - 87 %, a to nejsem nijak stará.
Ale skutečně ve slovenštině existuje slovo "Přívarek"?
J67á28n 63B79e94ň12a70d14i43k
Nie som celkom cieľová skupina toho kvízu (nakoľko som Slovák a nie Čech), ale čisto zo záujmu som si tie otázky pozrel a v obrátenom garde - prečo nie. Ale tvrdiť, že parenica je len ovčí syr by som si fakt nedovolil. Drvivá väčšina parenice dostateľnej v bežnom obchode ovcu nevidela ani na obrázku. U parenice by som bral za bernú mincu spôsob vyhotovenia (stocený plátok) a nie pôvod mlieka ...
Ako viacerí psprávne podotkli - výraz "přívarek" v slovenčine nenájdete ani s lampášom. Keď už, tak prívarok. A tvrdiť, že je to zahustená polievka, no neviem ...
Výraz glejovky som počul / čítal prvý raz v živote až v tomto kvíze, ale nie som zas až taký gurmán.
A kde ostali jedlá ako kaleráb, karfiol, kel, oštiepok, rožok ...?
Prípadne - skúsi niekto z českých priateľov preložiť írečitú slovenskú vetu: "Ľaľa ho - papľuha, ogrcal mi krpce!" :-)
K88a63m21i93l 96P78y26t56e80l80a
Poblul mi mokasiny
Zacatek, fakt netusim.
R69a47s26t22i70s45l62a61v 72B80a74j52e45r
A co tak dobré liptovské gandze z kvalitní švábky? Skvělé jsou i liptovské droby ... :-))
M21a80r80t77i14n 56D64a33n16i41s
Až na pár faktografických nezmysloch, ktoré tu už boli pomenované, mi tento test nespôsobil vážnejšie problémy
H97o44n54z78a 38K93r77o28u45ž54e71k
Co vím, tak parenica se vyrábí i z kravského mléka (možná i častěji než z ovčího).
P69a29v11e51l 18A59d49a18m41o61v24s21k75ý
Přesně tak, taky jsem dal kravské. Ne všechno, co je na wikipedii musí být pravda.
M52a33r26o98š 63K15l27e76m26p66a
Zaujímavé, že v diskusii sa preberajú nuancie, či je prívarok polievka, či sú šúľance noky, ale že je v teste zle pomenovaná bryndza, si nevšimol nik.
T34o66m93á62š 39T96a72t50í61č78e36k
Jo, slovenštinu beru jako samozřejmost. Což už ale neplatí pro takovou krpu, že někdo v kvízu o jazyce a kuchyni nazývá kysané zelí kyselé.
Kuchař to má dobrý, ten vyhodí adepta, ale chudák češtinář si hází mašli.
L94i96b24o24r 73P78e83t33r77á94š
Na jiznim slovensku ok.sever haluskova nuda.
Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich
Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...
Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly
Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...