Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří dorostenci už nevědí, co je to pečeň nebo obličky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KM

Bože, to sú ale nezmysly ... Halušky sú vraj noky a strapačky sú halušky, aaha... Prívarok nie je žiadna hustá polievka, český ekvivalent je "zadělávaný" alebo "na kyselo" a je to príloha aj samostatné jedlo, môže byť z rôznej zeleniny, strukovín (luštenín) aj zemiakov. Niečo také ako "brynza" proste neexistuje, píše sa to bryndza a bodka. Mmch je to slovo rumunského pôvodu, ako mnohé iné v slovenčine týkajúce sa chovu oviec a pastierstva. Parenicu necharakterizuje to, či je z kravského alebo ovčieho mlieka, je to proste syr tvarovaný za tepla, v pare. Väčšina dnes predávaných je z kravského mlieka. A čo sú glejovky vie asi len autor kvízu, mám aj dosť rokov aj známych zo všetkých kútov SLK, ale tento výraz vidím prvý krát.

0 0
možnosti
OT

Prívarok není polévka ,ale příloha.takže třeba naše čočka na kyselo může být na Slovensku čočkový prívarok.

3 1
možnosti
Foto

Tak to ani náhodou. Šošovicový prívarok se připravuje tak, že se dobře uvařená čočka zahustí jíškou se smetanou. Je to také tradiční novoroční pokrm.

0 0
možnosti
ZZ

Jsem v klidu, na Slovensku bych se najedla bez větších problémů - 87 %, a to nejsem nijak stará.

Ale skutečně ve slovenštině existuje slovo "Přívarek"? 8-o

2 0
možnosti
Foto

Nie som celkom cieľová skupina toho kvízu (nakoľko som Slovák a nie Čech), ale čisto zo záujmu som si tie otázky pozrel a v obrátenom garde - prečo nie. Ale tvrdiť, že parenica je len ovčí syr by som si fakt nedovolil. Drvivá väčšina parenice dostateľnej v bežnom obchode ovcu nevidela ani na obrázku. U parenice by som bral za bernú mincu spôsob vyhotovenia (stocený plátok) a nie pôvod mlieka ...

Ako viacerí psprávne podotkli - výraz "přívarek" v slovenčine nenájdete ani s lampášom. Keď už, tak prívarok. A tvrdiť, že je to zahustená polievka, no neviem ...

Výraz glejovky som počul / čítal prvý raz v živote až v tomto kvíze, ale nie som zas až taký gurmán.

A kde ostali jedlá ako kaleráb, karfiol, kel, oštiepok, rožok ...?

Prípadne - skúsi niekto z českých priateľov preložiť írečitú slovenskú vetu: "Ľaľa ho - papľuha, ogrcal mi krpce!" :-)

7 0
možnosti
KP

Poblul mi mokasiny ;-D

Zacatek, fakt netusim.

1 0
možnosti
RB

A co tak dobré liptovské gandze z kvalitní švábky? Skvělé jsou i liptovské droby ... :-))

1 0
možnosti
MD

Až na pár faktografických nezmysloch, ktoré tu už boli pomenované, mi tento test nespôsobil vážnejšie problémy R^!!

0 0
možnosti
HK

Co vím, tak parenica se vyrábí i z kravského mléka (možná i častěji než z ovčího).

7 1
možnosti
PA

Přesně tak, taky jsem dal kravské. Ne všechno, co je na wikipedii musí být pravda.

3 0
možnosti
MK

Zaujímavé, že v diskusii sa preberajú nuancie, či je prívarok polievka, či sú šúľance noky, ale že je v teste zle pomenovaná bryndza, si nevšimol nik. :-)

1 0
možnosti
TT

Jo, slovenštinu beru jako samozřejmost. Což už ale neplatí pro takovou krpu, že někdo v kvízu o jazyce a kuchyni nazývá kysané zelí kyselé.

Kuchař to má dobrý, ten vyhodí adepta, ale chudák češtinář si hází mašli. :-/

0 0
možnosti
LP

Na jiznim slovensku ok.sever haluskova nuda.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...