Diskuze

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří dorostenci už nevědí, co je to pečeň nebo obličky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bože, to sú ale nezmysly ... Halušky sú vraj noky a strapačky sú halušky, aaha... Prívarok nie je žiadna hustá polievka, český ekvivalent je "zadělávaný" alebo "na kyselo" a je to príloha aj samostatné jedlo, môže byť z rôznej zeleniny, strukovín (luštenín) aj zemiakov. Niečo také ako "brynza" proste neexistuje, píše sa to bryndza a bodka. Mmch je to slovo rumunského pôvodu, ako mnohé iné v slovenčine týkajúce sa chovu oviec a pastierstva. Parenicu necharakterizuje to, či je z kravského alebo ovčieho mlieka, je to proste syr tvarovaný za tepla, v pare. Väčšina dnes predávaných je z kravského mlieka. A čo sú glejovky vie asi len autor kvízu, mám aj dosť rokov aj známych zo všetkých kútov SLK, ale tento výraz vidím prvý krát.

0 0
možnosti

Prívarok není polévka ,ale příloha.takže třeba naše čočka na kyselo může být na Slovensku čočkový prívarok.

3 1
možnosti
Foto

Tak to ani náhodou. Šošovicový prívarok se připravuje tak, že se dobře uvařená čočka zahustí jíškou se smetanou. Je to také tradiční novoroční pokrm.

0 0
možnosti

Jsem v klidu, na Slovensku bych se najedla bez větších problémů - 87 %, a to nejsem nijak stará.

Ale skutečně ve slovenštině existuje slovo "Přívarek"? 8-o

2 0
možnosti
Foto

Nie som celkom cieľová skupina toho kvízu (nakoľko som Slovák a nie Čech), ale čisto zo záujmu som si tie otázky pozrel a v obrátenom garde - prečo nie. Ale tvrdiť, že parenica je len ovčí syr by som si fakt nedovolil. Drvivá väčšina parenice dostateľnej v bežnom obchode ovcu nevidela ani na obrázku. U parenice by som bral za bernú mincu spôsob vyhotovenia (stocený plátok) a nie pôvod mlieka ...

Ako viacerí psprávne podotkli - výraz "přívarek" v slovenčine nenájdete ani s lampášom. Keď už, tak prívarok. A tvrdiť, že je to zahustená polievka, no neviem ...

Výraz glejovky som počul / čítal prvý raz v živote až v tomto kvíze, ale nie som zas až taký gurmán.

A kde ostali jedlá ako kaleráb, karfiol, kel, oštiepok, rožok ...?

Prípadne - skúsi niekto z českých priateľov preložiť írečitú slovenskú vetu: "Ľaľa ho - papľuha, ogrcal mi krpce!" :-)

7 0
možnosti

Poblul mi mokasiny ;-D

Zacatek, fakt netusim.

1 0
možnosti

A co tak dobré liptovské gandze z kvalitní švábky? Skvělé jsou i liptovské droby ... :-))

1 0
možnosti

Až na pár faktografických nezmysloch, ktoré tu už boli pomenované, mi tento test nespôsobil vážnejšie problémy R^!!

0 0
možnosti

Co vím, tak parenica se vyrábí i z kravského mléka (možná i častěji než z ovčího).

7 1
možnosti

Přesně tak, taky jsem dal kravské. Ne všechno, co je na wikipedii musí být pravda.

3 0
možnosti

Zaujímavé, že v diskusii sa preberajú nuancie, či je prívarok polievka, či sú šúľance noky, ale že je v teste zle pomenovaná bryndza, si nevšimol nik. :-)

1 0
možnosti

Jo, slovenštinu beru jako samozřejmost. Což už ale neplatí pro takovou krpu, že někdo v kvízu o jazyce a kuchyni nazývá kysané zelí kyselé.

Kuchař to má dobrý, ten vyhodí adepta, ale chudák češtinář si hází mašli. :-/

0 0
možnosti

Na jiznim slovensku ok.sever haluskova nuda.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!