Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky

aktualizováno 
Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích. Stačí přidat doslova pár vařených brambor a těsto na pánev jednoduše nalijete, podobně jako to na palačinky.

Děti langoše milují i nasucho.

Obliba kynutých langošů je racionálně těžko vysvětlitelná. Stejně jako důvod, proč většinu domácích kuchařinek od jejich přípravy odrazuje práce s kynutým těstem.

Tip na dochucení

Jak hotové langoše dochutit naslano, na to najdete celou řadu receptů. Výborné jsou ale i potřené třeba ovocným džemem a posypané skořicovým cukrem.

Pravda, je jako živé, musí se neustále podsýpat moukou a zároveň vytahovat rukama, ale takový problém to zase není.

V případě bramborových langošů ale zůstanete takových starostí spolehlivě ušetřeni: vykynuté těsto je natolik řídké, respektive tekuté, že se dá nabírat a rozlívat na pánev naběračkou. Takže langoše z jemného bramborového kynutého těsta napečete úplně v klidu.

Kynuté bramborové langoše krok za krokem

Potřebovat budete 2 uvařené brambory, 300 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, mléko, sůl, olej na smažení. Na dochucení kečup dle chuti, česnek a strouhaný eidam nebo jiný tvrdý sýr.

Ingredience potřebné na přípravu bramborových langošů
Odváženou hladkou mouku promíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
Sypkou směs přidejte k jemně nastrouhaným vařeným bramborám a mlékem zadělejte

Uvařené a zchladlé brambory oloupejte a najemno je nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim pečlivě promíchanou směs hladké mouky se sušeným droždím a špetkou soli, opět vše pečlivě promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řidší těsto.

Jakmile řídké těsto vykyne, naberte je naběračkou a na pánvi z něj vytvořte
Připravte si směs na potření langošů: kečup promíchejte s jemně prolisovaným...
Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete...

Na teplém místě nechte těsto vykynout, nejlépe zakryté potravinářskou fólií. Těsto musí být opravdu řídké, aby se dalo nabírat naběračkou.

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete připraveným kečupem a posypte strouhaným sýrem.

Na pánvi pak nechte rozehřát ne příliš velké množství oleje, naběračkou do něj vytvořte velký kruhový lívanec těsta a opečte ho po obou stranách dorůžova.

Z řídké hmoty tak vznikne typický langoš, který po upečení osušte papírovou utěrkou od přebytečného oleje. Potřete ho na povrchu směsí kečupu s jemně prolisovaným česnekem a posypte chomáčem jemně nastrouhaného eidamu.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz