Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kysané zelí je bez vitaminů a bakterií mléčného kvašení, zjistily testy

  12:02aktualizováno  12:02
Kysané zelí považujeme za vitaminovou bombu, ovšem chemická konzervace a sterilace si jeho vlastnosti upravují po svém. Kysané zelí na pultech obchodů tak dokonce nemusí obsahovat vůbec žádný vitamin C nebo paradoxně úplně postrádat bakterie mléčného kvašení. Chybí v něm tedy přesně ty látky, kvůli kterým ho kupujeme.

Kysané zelí | foto: Profimedia.cz

Testy, které provedlo sdružení spotřebitelů a časopis dTest, prokázaly, že ve třech z 21 testovaných výrobků nebyl vůbec žádný vitamin C. A pouze třetina z testovaných kysaných zelí obsahovala žádoucí bakterie mléčného kvašení.

Obsah vitaminu C může být také jen zbožným přáním

Jenže právě vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Ve skutečnosti to však v mnoha případech pouze předpokládáme. "Mnohé výrobky nelze vůbec považovat za zdroj vitaminu C," říká manažer testování Václav Beneš.

Zklamáním bylo v tomto ohledu slovenské kysané zelí značky H + H a také výrobek Znojmia Kysané zelí (Hamé, Kunovice). Oba výrobky přitom právě na obsah vitaminů na svém obalu lákají.

S bakteriemi je na tom kysané zelí stejně jako některé "jogurty"

Kysané zelí je podobně jako jogurty vyhledávané také pro obsah bakterií mléčného kvašení. Ty jsou v zelných listech běžně přítomné. Jenže živé bakterie pracují a chemicky či tepelně neošetřené kysané zelí by tak mohlo být bez dalších úprav na pultech obchodů jen přibližně 14 dní.

Proto výrobci přidávají do výrobků různé druhy konzervantů, případně zvolí úpravu tepelnou, tedy takzvanou sterilaci. "Důsledkem těchto postupů je ovšem úbytek přirozeně se vyskytujících a zdraví prospěšných bakterií. Ve významnějším množství přežily pouze ve čtyřech z 12 kysaných výrobků. Nejvíc jich bylo ve výrobku Lidl Chira Sauerkraut," uvádí výsledky testů Beneš. S vyšším množstvím mléčných bakterií byl ovšem také spojen vyšší výskyt nežádoucích kvasinek.

Dalším ze závažných zjištění bylo odhalení nedeklarovaného konzervantu, konkrétně kyseliny benzoové, v bílém sterilovaném zelí značky Viva gourmet. Zákazník musí být na obalu na přítomnost chemických konzervantů upozorněn, což se v tomto případě nestalo.

Prohřeškem většiny výrobců bylo též zamlčení informace o chemické konzervaci týkající se i sterilovaných výrobků, do nichž se hojně přidávají disiřičitany působící jako konzervanty a antioxidanty především kvůli bílé barvě požadované zákazníky.

Autor:



Nejčtenější

Když veverkám pořídíte krmítko, odmění vás úžasnou podívanou

Tady už si veverka, která právě zjistila, jak se dostat k obsahu krmítka,...

Průhledné víko ze silného plexiskla opatřené bytelným nerezovým pantem chrání na krmítku pro veverky všechny dobroty,...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...



Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...

Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Topná sezona v paneláku nedělá dobře sliznicím. Pomůže zvlhčovač

Vyšší vlhkost přispívá k lepšímu spánku.

Obyvatelé panelových domů mívají přes zimu problém s příliš suchým vzduchem, jehož relativní vlhkost klesá až pod 30 %....

Zoologické zahrady jdou příkladem, daly stopku palmovému oleji

Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je...

Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této...

Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem.

Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle...

Najdete na iDNES.cz