Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kyselé okurky si naložte sami a nemusíte je celou zimu kupovat

aktualizováno 
Nejlepší jsou znojemské, jsme přesvědčeni v Česku. Ale i na Znojemsku lze vybírat z celé řady vyzkoušených a osvědčených receptů. Mezi ně patří i ty, které jejich tvůrci v rámci znojemských Slavností okurek vloni přihlásili do soutěže. Letos se okurkové slavnosti ve Znojmě konají 2. a 3. srpna.

Receptů, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, je celá řada. | foto: Profimedia.cz

Přinášíme vám recept na klasické kyselé okurky, na kvašáky a na okurky česnekové. Pokud byste si nevybrali, dalších pět receptů najdete ve středečním magazínu DOMA Mladé fronty Dnes. Mezi nimi i ten na pravé znojemské okurky, jejichž typickou chuť dělá pravděpodobně kořeněný macerát, který lze koupit.  

Čtěte ve středu

Receptů, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, je celá řada.

Další tipy, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, i pravé znojemské.

Jak připravíte naprostou klasiku?

Na nálev budete potřebovat: 4 l vody, 1 l octa, 650 g cukru, půl balíčku nového koření, půl balíčku celého pepře, půl balíčku, bobkového listu, 1 balení DEKO a 1 lžíci soli. Suroviny na nálev nechte pět minut svařit.

Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom proložte cibulí a koprem a zalijte po okraj připraveným nálevem. Uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C.

Hotový nálev můžete nějaký čas i skladovat a spotřebovávat ho průběžně podle toho, jak vám na zahradě dorůstají okurky.

Recept na česnekové okurky od Nadi Kotrnetzové

Potřebovat budete: na nálev 0,5 l octa, 1,5 l vody, 220 g cukru, 12 ks sladidla (cukerínu) a 1 balení DEKO; dále nakladačky, mrkev, cibuli, česnek a kopr. Všechny ingredience na nálev smíchejte v hrnci a nechte pět minut povařit. Poté přidejte DEKO a nechte směs ještě jednou přejít varem.

Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom je prokládejte na kolečka pokrájenou mrkví, cibulí a česnekem. Do každé sklenice přidejte i snítku kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při 85° C. 

Recept na kvašáky od pana Seidla

Na čtyřlitrovou lahev si připravte hodně kopru, 6 vinných listů, 6 višňových listů, 1 feferonku a lžíci soli.

Okurky naskládejte do sklenice a proložte je koprem, vinnými a višňovými listy, přidejte feferonku. Vše zalijte horkou vodou a nechte kvasit. Po vykvašení okurky dejte do nálevu připraveného z DEKO.

Autoři:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz