Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kyselé okurky si naložte sami a nemusíte je celou zimu kupovat

aktualizováno 
Nejlepší jsou znojemské, jsme přesvědčeni v Česku. Ale i na Znojemsku lze vybírat z celé řady vyzkoušených a osvědčených receptů. Mezi ně patří i ty, které jejich tvůrci v rámci znojemských Slavností okurek vloni přihlásili do soutěže. Letos se okurkové slavnosti ve Znojmě konají 2. a 3. srpna.

Receptů, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, je celá řada. | foto: Profimedia.cz

Přinášíme vám recept na klasické kyselé okurky, na kvašáky a na okurky česnekové. Pokud byste si nevybrali, dalších pět receptů najdete ve středečním magazínu DOMA Mladé fronty Dnes. Mezi nimi i ten na pravé znojemské okurky, jejichž typickou chuť dělá pravděpodobně kořeněný macerát, který lze koupit.  

Čtěte ve středu

Receptů, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, je celá řada.

Další tipy, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, i pravé znojemské.

Jak připravíte naprostou klasiku?

Na nálev budete potřebovat: 4 l vody, 1 l octa, 650 g cukru, půl balíčku nového koření, půl balíčku celého pepře, půl balíčku, bobkového listu, 1 balení DEKO a 1 lžíci soli. Suroviny na nálev nechte pět minut svařit.

Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom proložte cibulí a koprem a zalijte po okraj připraveným nálevem. Uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C.

Hotový nálev můžete nějaký čas i skladovat a spotřebovávat ho průběžně podle toho, jak vám na zahradě dorůstají okurky.

Recept na česnekové okurky od Nadi Kotrnetzové

Potřebovat budete: na nálev 0,5 l octa, 1,5 l vody, 220 g cukru, 12 ks sladidla (cukerínu) a 1 balení DEKO; dále nakladačky, mrkev, cibuli, česnek a kopr. Všechny ingredience na nálev smíchejte v hrnci a nechte pět minut povařit. Poté přidejte DEKO a nechte směs ještě jednou přejít varem.

Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom je prokládejte na kolečka pokrájenou mrkví, cibulí a česnekem. Do každé sklenice přidejte i snítku kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při 85° C. 

Recept na kvašáky od pana Seidla

Na čtyřlitrovou lahev si připravte hodně kopru, 6 vinných listů, 6 višňových listů, 1 feferonku a lžíci soli.

Okurky naskládejte do sklenice a proložte je koprem, vinnými a višňovými listy, přidejte feferonku. Vše zalijte horkou vodou a nechte kvasit. Po vykvašení okurky dejte do nálevu připraveného z DEKO.

Autoři:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.