Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola radí: Někdy zapomeňte na malíček. Kytarová škola 17. díl

  0:11aktualizováno  0:11
V dnešním díle kytarové školy vás připravím o jeden prst. Poslední dobou jsem si totiž u některých mých oblíbených kytaristů všiml, že v některých polohách vynechávají malíček a hra je pak taková zvláštně svižná a na pohled komfortní.

Když jsem se tím sám začal zabývat, zjistil jsem, že to doopravdy funguje. Zejména proto, že já osobně mám ruce jako lopaty a moje prsty mají místo špiček na konci bambule, které vedle sebe ve vysokých polohách jen těžko poskládám.

Fotogalerie

Není to pravidlo, ale je dobrý si v daném případě zahrát nějakou figuru tak i tak. Tedy s malíčkem i bez něj a pak možná pocítíte, co vám vyhovuje více.

Do ruky se vám dostane taková zvláštní svoboda, a to zejména vestoje.

Taky často říkám, že kytara je i pohledová záležitost, a to, jak vypadají ruce na hmatníku, je důležitá součást celkového vjemu.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Někdy se zaposlouchám do úžasných tónů některých hráčů a vidím, jak jejich ruce ladně kloužou po strunách. Je to trochu vlastně jako balet, kdy prsty jsou jakoby nohy tanečníků. A naopak když vidím různě pokroucené a křečovité pohyby, kazí mi to celkový dojem a zavírám oči.

Tohle všechno je hodně subjektivní, takže to berte spíš jen jako doporučení, vyzkoušet si zkrátka někdy hrát tak, jako byste použití malíčku měli zakázané.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.