Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola z Wohnoutů radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 11. díl

  1:00aktualizováno  1:00
Koho uhranula elektrická kytara a touží po sebezdokonalování, může se vrhnou na další porci lekcí. Tentokrát jsme komentář nechali přímo na Honzovi, je to jeho škola. A jeho hra má svoje specifika, jako u každého výrazného kytaristy. Užijte si to.

„Jsem kytarista, který při koncertech často zpívá, což mi znemožňuje sledování hmatníku. I kdybych nestál před mikrofonem, tak vím, že je místo pozorování vlastních prstů lepší koukat po krásných holkách v sále. To je důvod, proč často cvičím slepou techniku, což je můj vlastní název pro hru bez dívání se dolů na struny.

Fotogalerie

Občas se mě nemuzikant zeptá, jak je možné, že mačkám akordy a hraju sóla, a přitom se nedívám na kytaru. Po určité době už člověk tak nějak cítí, kde se rukou na hmatníku pohybuje. A je to i díky několika fíglům.

Jedním z nich je „tříoktávový systém“, což je též můj vlastní výmysl, tudíž nemohu tvrdit, zda se tím nestavím proti srsti všeobecné hudební teorie. Tříoktávovým systémem jsem tuto techniku nazval proto, že nejtlustší a nejtenčí struna jsou sevřeny rozsahem tří oktáv.

Jde o to, že se se svým kytarovým motivem často pohybuju v rámci jedné oktávy, nebo se kolem ní motám. Pokud mám ještě figuru v jednom boxu, to znamená v území třech čtyřech pražců, vím, že je všechno hmatově tak nějak blízko sebe. Tudíž je tu orientace poslepu poměrně jednoduchá.

Když se potřebuju dostat s melodií do vyšších tónů, tedy o oktávu nahoru, posunu se o tři pražce a dvě struny výše, což se dá poslepu také nacvičit. Posun o tři pražce nahoru platí v případě motivů hraných na basových strunách E, A, D a G, kde se struny mezi sebou ladí po kvartách. Jakmile máme v cestě strunu H, posun nahoru je o pražce čtyři, protože interval mezi G a H už není kvarta, ale velká tercie.

Všecko tohle zní moc teoreticky, ale pokud si na to najedete, budete trénovat a zažijete si to pod kůži, můžete pak z pódia koukat po těch holkách.“

Pro motivaci ke cvičení se zaposlouchejte do Honzovy kytary při sledování jeho pohádky pro dospělé z roku 2012, kterou ocení především skateboarďáci:

Autoři: ,




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.