Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z eidamu uděláte uzený sýr v mobilní udírně za tři tisíce, radí Hruška

  9:00aktualizováno  9:00
Kutil a otec dvou dcer Petr Mikovič si za cíl stanovil vlastní udírnu, která půjde přemisťovat po dvorečku podle potřeby a cenově se vejde do pěti tisíc. To se mu podařilo a ještě dva tisíce ušetřil. Za asistence Ládi Hrušky radí jak na to a přidává recept na doma vyuzený sýr.

Grily a udírny z dostupných materiálů jsou zřejmě jedním z nejvděčnějších témat českých a moravských kutilů (viz např. mobilní gril z domácí dílny).

Přidal se k nim i tatík z Hodonína, který k výrobě grilu využil stará garážová kamna, která se dají sehnat kolem tisícovky, dřevěný budníček na uzení zvládl pořídit do 1 500 korun a i s dalším materiálem (kovové jekly a podobně, viz fotogalerie) se vešel do tří tisíc. A je přesvědčen, že podobnou udírnu si zvládne vyrobit každý trochu šikovný kutil.

Fotogalerie

A prozradil i recept, jak se v udírně dá vylepšit běžný levný eidam. Stačí ho pokrájet na kostičky, zavázat do dámské punčochy a zavěsit zhruba na dvě hodinky do udírny vyhřáté maximálně do 80 °C (teplotu je nutno hlídat!). Poté ho z udírny vytáhnete a necháte vychladnout, aby krásně „došel“. K dobrému vínku prý je ideální.

Sýrový recept působí jako typická kuchyňská finta Ládi Hrušky, nicméně ve třetím dílu svého pořadu (vysílá se v neděli ve 12:40, více zde) přidá tento nový guru českých kutilů a experimentátorů i tipy, jak si založit vlastní vinici či chovat slepice zvané holokrčky.

Autor:



Nejčtenější

Když veverkám pořídíte krmítko, odmění vás úžasnou podívanou

Tady už si veverka, která právě zjistila, jak se dostat k obsahu krmítka,...

Průhledné víko ze silného plexiskla opatřené bytelným nerezovým pantem chrání na krmítku pro veverky všechny dobroty,...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...



Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...

Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Brazilská nemocnice opravuje hračky. Má i operační sál a ortopedii

Panenka na operačním stole

Nemocnice Brinquedos v Rio de Janeiru má specializovaný tým „lékařů a sester“, jež se věnuje opravám všech druhů...

PORADNA: Pozor na skladování akumulátorů v zimě. Nikdy ne v mraze v autě

Akumulátor pily by se měl skladovat na teplém místě.

Pro tesařské práce jsem pořídil sestavu akumulátorové pily, akumulátoru a nabíječky. Během prvních letošních mrazíků...

Plastovou šuplerou toho moc nezměříte, ale jako základ stačí

Klasická kovová analogová šuplera

Posuvné měřidlo, lidově šuplera, patří k vybavení každé domácnosti. Při nákupu je potřeba si v první řadě určit, jak...

Najdete na iDNES.cz