Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Z eidamu uděláte uzený sýr v mobilní udírně za tři tisíce, radí Hruška

  9:00aktualizováno  9:00
Kutil a otec dvou dcer Petr Mikovič si za cíl stanovil vlastní udírnu, která půjde přemisťovat po dvorečku podle potřeby a cenově se vejde do pěti tisíc. To se mu podařilo a ještě dva tisíce ušetřil. Za asistence Ládi Hrušky radí jak na to a přidává recept na doma vyuzený sýr.

Grily a udírny z dostupných materiálů jsou zřejmě jedním z nejvděčnějších témat českých a moravských kutilů (viz např. mobilní gril z domácí dílny).

Přidal se k nim i tatík z Hodonína, který k výrobě grilu využil stará garážová kamna, která se dají sehnat kolem tisícovky, dřevěný budníček na uzení zvládl pořídit do 1 500 korun a i s dalším materiálem (kovové jekly a podobně, viz fotogalerie) se vešel do tří tisíc. A je přesvědčen, že podobnou udírnu si zvládne vyrobit každý trochu šikovný kutil.

Fotogalerie

A prozradil i recept, jak se v udírně dá vylepšit běžný levný eidam. Stačí ho pokrájet na kostičky, zavázat do dámské punčochy a zavěsit zhruba na dvě hodinky do udírny vyhřáté maximálně do 80 °C (teplotu je nutno hlídat!). Poté ho z udírny vytáhnete a necháte vychladnout, aby krásně „došel“. K dobrému vínku prý je ideální.

Sýrový recept působí jako typická kuchyňská finta Ládi Hrušky, nicméně ve třetím dílu svého pořadu (vysílá se v neděli ve 12:40, více zde) přidá tento nový guru českých kutilů a experimentátorů i tipy, jak si založit vlastní vinici či chovat slepice zvané holokrčky.

Autor:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Nové akumulátory budou umět pohánět stroje na více druhů napětí

Řemeslníkům nový akumulátor usnadní práci.

V květnu se začínají prodávat nové druhy Li-ion akumulátorů. Řemeslníkům usnadní práci - na jeden typ akumulátoru mohou...

Nejlepší instalatéry vychovávají na pražském Jarově. Bude jich dost?

Z praktické části soutěže instalatérů, ve které letos vyhráli učni 3. ročníku z...

„Většinou je hned jasné, který kluk vyrostl na pražském sídlišti a který na venkově. Podle manuální zručnosti. Ale to...

Vystavují vynálezy kutilů, nechybí výtvory zaslané Přemku Podlahovi

Držák na rohlíky je jedním z unikátních kousků, které zaslali diváci České...

Zahradní sekačky z toho, co dům dal, motorovou pilu s motorem z motocyklu a další unikáty vyrobené většinou v průběhu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz