Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lanýž černý (Tuber melasporum)

aktualizováno 

Jak vypadá

Kulatý, hrbolatý poklad pod zemí. To je lanýž černý, také nazývaný lanýž zimní. Pod tvrdou černavou kůrou se skrývá mramorovaná dužina se žlutobílou barvou. Ta postupem času tmavne až do černofialova. Váha lanýže se pohybuje mezi několika gramy a jedním kilogramem. Výrazné aroma této houby se stářím sílí. Pokud ho budete skladovat, vydrží vám v ledničce čerstvý až deset dní.

Kdy a kde roste

Lanýž černý najdete několik centimetrů pod zemí. Tento druh houby patří k těm největším delikatesám a nejdražším pochoutkám na světě. Zraje od listopadu do března. Na jejich sběr se můžete zajet podívat do Itálie a Francie, u nás se téměř nevyskytuje. 

Za kilogram lanýžů zaplatíte desetitisíce korun, záleží na čerstvosti a kvalitě. Nejčastěji se přidávají do nádivek nebo paštik. Francouzskou lahůdkou je pokrm brouillade z míchaných vajíček a černých lanýžů.

Autor:


Témata: Francie, Itálie, Jedlé


Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.