Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lanýže nemusí být luxus. Zasaďte si naočkovaný strom a můžete sklízet

V jídelníčku našich předků nechyběly lanýže jako samozřejmá součást a vůbec nebyly luxusním zbožím jako dnes. Nadšenci je teď vracejí do kuchyní. Vznikají dokonce nové lanýžové farmy, píše týdeník 5plus2.

Lanýže platí za kulinářskou a drahou specialitu. | foto: Farma BlatničkaProfimedia.cz

Tuhý mráz počátkem zimy roku 1888 nutil obyvatele vesnic v Bílých Karpatech na hranici Moravy a Slovenska nakoupit zásoby. Jarmark, tak jako každou listopadovou sobotu, byl plný tamních trhovců a díky dobré úrodě překypoval zbožím. 

Mezi mnoha komoditami se dobře urodily i léčivé byliny nebo lanýže nalezené v lesích pod bájnými duby Bílých Karpat. Od toho šedého listopadu uběhlo do dnešních dnů 130 let a některá hospodářství se snaží obnovit oblíbenost těchto pochutin. 

Jediné domácí lanýže

Jedna z mála českých novodobých lanýžových farem leží v kopcích jižní Moravy u nenápadné obce Blatnička, pár kilometrů od slovenské hranice. Hospodářství je podle Facebooku majitele Martina Smetany jediným producentem sazenic dřevin naočkovaných lanýži v Česku. 

„Teď na jaře máme hodně práce,“ vzkazuje vlastník farmy. Lidem a jejich dotazům ohledně lanýžů se věnuje po večerech na Facebooku farmy Blatnička. 

„Lanýže si dnes většina lidí představuje jako luxusní potravinu zejména z Itálie a Francie. Přitom již z roku 1588 existuje písemná zmínka o sbírání lanýžů na západním Slovensku. Spousta receptů z lanýžů v dobové kuchařce z roku 1870 svědčí o tom, že byly běžnou součástí jídelníčku našich předků,“ vysvětluje Smetana na webu firmy.

300 kilo lanýžů ročně

Mnoho lanýžů se sesbíralo na slovenských svazích Bílých Karpat. „Černé diamanty“, jak se jim někdy přezdívá, se pak prodávaly na trzích. „Jeden obchodník v letech 1895 až 1909 vykoupil každý rok od zdejších sběračů přes 300 kilogramů lanýžů,“ upozorňuje čtenáře svého webu Smetana. Na bohatou historii by teď jeho farma ráda navázala. 

„Rozhodli jsme se obnovit zašlou slávu lanýžů u nás. V naší lanýžárně máme dva druhy, které se v Česku běžně vyskytují – lanýž letní a lanýž Borchiův. Pokud se to podaří, první lanýže budou na prodej za dva až tři roky,“ informuje na webu farmář, který sazenice stromů naočkované sporami lanýžů prodává.

Podle charakteru půdy v regionu si zájemce může vybrat sazenice stromů listnatých nebo jehličnatých. Za 750 korun pak získáte stálý zdroj lanýžů pro kulinářské pokusy.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025