Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzská a indická kuchyně se střetnou v novém filmu Láska na kari

aktualizováno 
Spojte si vášeň pro jídlo, zájem o vaření a možnost nahlédnout za oponu profesionální kuchyně. K tomu přimíchejte silný lidský příběh, hvězdné obsazení, slavná jména tvůrců a dostanete film, na který se zřejmě vyplatí zajít do kina.

Alespoň zahraniční recenze tomu nasvědčují, například magazín People film popisuje jako „chutné kulinářské dobrodružství“. U nás se začne film promítat 4. září. Komu se líbí filmy jako Julie a Julia či Ratatouille, s chutí prožije příběh indické rodiny, která se přistěhuje do malého francouzského městečka. Přímo proti klasické restauraci s michelinskou hvězdou se pokusí otevřít svou indickou restauraci.

Fotogalerie

Nevyhnutně musí dojít ke střetu dvou kultur, zvlášť když je podpořený nově vzniklou konkurencí. Během času se však vášně uklidňují a láska k jídlu a vaření zvítězí.

Příběh bude vyprávět režisér Lasse Hallström, tvůrce filmů Pravidla moštárny a Čokoláda. Začal se připravovat ještě dřív, než se knižní předloha stala bestselerem a byla přeložena v téměř 30 zemích. Producentce Juliet Blake se totiž dostala do ruky ukázka z připravovaného románu Richarda Moraise The Hundred-Foot Journey. „Zamilovala jsem se do příběhu i do té nádherné krajiny, stejně jako do myšlenky, že jídlo spojuje lidská srdce,“ říká Juliet Blake.

Nedlouho poté se k Juliet Blake jako producenti připojili i Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Společně oslovili scenáristu Stevena Knighta. „Výsledkem jeho práce byl úžasný filmový příběh s báječným smyslem pro humor,“ říká Spielberg. „Knihu přenesl do podoby scénáře přímo dokonale.“

Ve filmu se hodně vaří a zvědaví gurmáni tak mohou nahlédnou do kuchyně. Pro nedočkavé jsme získali recept na Tandori kuřecí paličky.

Pro 4–6 osob budete potřebovat: ¾ polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévková lžíce garam masala, 1 polévková lžíce mletého římského kmínu, 1 polévková lžíce mletého koriandru, sůl a pepř podle chuti, 1 polévková lžíce mleté kurkumy, 1 šálek natě koriandru, 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, prolisovaných, ¼ šálku bílého jogurtu, ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje, 1 šalotka, nakrájená, 3 polévkové lžíce bílého octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 kg kuřecích paliček.

Tandori kuřecí paličky

Tandori kuřecí paličky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 230 °C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje.

2. Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy rozestupy asi 5 cm. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté.

3. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.