Hlívu ústřičnou můžete v lese objevit většinou až od října, zato přes celou

Hlívu ústřičnou můžete v lese objevit většinou až od října, zato přes celou zimu až do jara. Pěstovat si ji dokonce můžete i doma, případně si lze čerstvé plodnice koupit. | foto: Profimedia.cz

Poznejte pět léčivých hub, které běžně najdete v lese

  • 16
Na talíři si umíme houby dost živě představit, ale jako lék? Přitom řada z nich skrývá netušené schopnosti, jak příznivě působit či dokonce léčit lidský organismus. Proč toho po konzultaci s lékařem nevyužít?

Podobně jako bylinky totiž ani léčivé houby nejsou všelék. Pokud máte nějaký stálý zdravotní problém, měli byste účinky bylin i hub rozhodně konzultovat s lékařem, který vás ošetřuje. A pokud se pro houby opravdu vydáte do lesa, a ne do lékárny nebo specializované prodejny, konzultujte zpočátku své úlovky se zkušeným houbařem. Kontakty na ně naleznete ZDE.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Houba prokazatelně posiluje imunitní systém, obsahuje vitaminy a potřebné stopové prvky. Upravuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, odstraňuje bolesti u některých kloubových onemocnění, nabízí úlevu alergikům (pokud není tepelně upravená).

Po tepelné úpravě můžete hlívu konzumovat přímo, používá se též sušená a rozdrcená na prášek či ve formě lihové tinktury.

Tip jak ušetřit

Hlívu nasušit, rozmixovat na prášek a ten naplnit do želatinových kapslí (dají se volně koupit v lékárně) zvládnete i sami. Dostanete se na mnohem nižší cenu, než za jakou se potravinové doplňky z hlívy prodávají v lékárně. 

Praktické rady, jak hlívu užívat, najdete ZDE.

Pro prokazatelné příznivé účinky najdete léčebné prostředky z hlívy (mohou být také označené jako potravinové doplňky) v každé lékárně. Jejich předností je snadná dostupnost (bez receptu), nevýhodou dost vysoká cena.

Hlívu můžete najít zhruba od října do března. Pod listnatými stromy ve vlhkých lokalitách, vyhovují jí především buk, dub, lípa, ořešák a jíva. Hlívu si můžete vypěstovat i sami, sadba se dá koupit v zahrádkářských prodejnách či ve specializovaných e-shopech za ceny od 60 do 200 korun. Kilogram čerstvých plodnic hlívy se dá pořídit zhruba za 100 Kč, často je k dostání na farmářských trzích.

Pýchavka obecná

Pýchavka obecná

Pýchavku většinou všichni poznají, ale málokdo ji sbírá. Drobná zrnka na povrchu plodnice totiž snadno opadávají a špiní ostatní houby v košíku. Přitom stačí, přihodit si do košíku papírový sáček speciálně na pýchavky. Těm se přisuzují protirakovinné účinky, pomoc při urologické léčbě a při kožních potížích.

Jedlá je, pokud je při rozkrojení pevná a uvnitř bílá. Pýchavky se konzumují po tepelné úpravě, na kožní problémy se osvědčila lihová tinktura. Pozor, dříve se říkalo, že prach z pýchavek zastavuje krvácení: když někomu tekla krev z nosu, vdechoval jej, to ale může způsobit nepříjemná plicní onemocnění.

Pýchavky rostou od června do října v lesích všech typů: v hájích, parcích, na pastvinách, podél cest, často v celých skupinách.

Lesklokorka lesklá

Lesklokorka je krásně lesklý, kaštanově zbarvený choroš.

Setkáte se s ní běžně pod názvem reishi. Tradiční čínská medicína ji považuje za božskou houbu nesmrtelnosti. Posiluje obranyschopnost organismu, prý působí preventivně proti nádorům, snižuje krevní tlak, má uklidňující účinky a funguje jako prevence stárnutí.

Používá se odvar z plátků houby, prášek z usušené lesklokorky (podobně jako v případě hlívy, prodává se v kapslích) či lihová tinktura.

Lesklokorka je krásně lesklý, kaštanově zbarvený choroš, který vyrůstá z kořenů a pařezů listnatých stromů, nejčastěji dubů a buků. Najdete ji od května do října.

Hřib žlučník

Hřib žlučník

Neoblíbený "hořčák" je krásná houba, která však svému nálezci většinou připraví nepříjemné zklamání. Přesto má tento hořký hřib své využití: pomáhá při žaludečních nevolnostech a při průjmech. Popisuje to i mykolog Jiří Baier v nedávném rozhovoru, který si můžete přečíst ZDE.

Hořčák stačí usušit a rozdrtit nebo rozemlít. A protože polknutí byť malého množství prášku je odporné, lze práškem naplnit želatinové kapsle, které se dají koupit v lékárně.

Najdete ho většinou od června do září, především v jehličnatých lesích. Má tmavě síťovaný třeň (nohu), narůžovělé rourky na spodu klobouku a v místech, kde se ho dotýkáte, zrůžoví. A samozřejmě ho poznáte i podle hořké chuti

Březovník obecný

Březovník obecný

Na první pohled obyčejný choroš, který má ovšem také léčivé účinky. Březovník u sebe nosil už pravěký alpský horal Ötzi.

Podporuje imunitu, při dlouhodobém užívání funguje jako protinádorová prevence a používá se při doplňkové léčbě žaludečních vředů. Prý funguje i při snižování nadváhy. Používá se výluh ve vodě teplé maximálně 50 °C či kombinace odvaru a lihového extraktu.

Březovník najdete výhradně na kmenech bříz, zhruba od května do listopadu. V mládí je kulovitý, časem se vyklene a zploští. Na okraji má výrazné podvinutí, klobouk je zprvu bělavý, později okrový, bez pásků a na spodu má rourky.

Konzultováno s Václavem Koplíkem z odbočky České mykologické společnosti Ratíškovice. Další zdroje: mushrooms.netwww.planetahub.cz, kniha Houby a jejich léčivé účinky a Atlas hub.