Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Led je úžasně tvárný materiál, tvoří z něj v Rusku i v Kanadě. Inspirujte se

  19:19aktualizováno  19:19
Rusům stačí bloky ledu vysekané ze zamrzlých řek či jezer, motorová pila a nástroje na jemnější ruční opracování. Z ledu s přehledem vyřežou jak malé stolní dekorace, tak celé město. Moderní umělci už pracují s formami, upravují si vodu a hlídají, aby byl led dokonale čirý.

Kanadská umělkyně Nicole Dextras využívá prchavou krásu ledu jako metaforu k vyjádření pomíjivosti prostředí i lidské existence. | foto: www.nicoledextras.com

U nás blok ledu z řeky jen tak nevysekáte, ale teď by to šlo. V Rusku nebo v Kanadě nemají o teploty pod nulou nouzi tradičně, není tedy divu, že tam vznikají nádherná umělecká díla vytvářená z ledu. Naše fotogalerie je důkazem, že i pomíjivost má svoje neodolatelné kouzlo.

V Rusku, a nejen tam, jsou schopni z ledu vysekat celé město. Na snímku letošní sochání z ledu u Raifského kláštera, zhruba 30 kilometrů od tatarstánské metropole Kazaně,

Ledové skulptury jako tradice

Počátky sochání z ledu se připisují Číně a Rusku a datují se řadu století zpátky. Tradice trvá, takže jsou dodnes populární ledové festivaly, které se bez originálních ledových soch neobejdou. Podobně se ledové skulptury každoročně připravují na lednové náboženské oslavy.

V Rusku, a nejen tam, jsou schopni z ledu vysekat celé město. Na snímku letošní sochání z ledu u Raifského kláštera, zhruba 30 kilometrů od tatarstánské metropole Kazaně,  V Rusku, a nejen tam, jsou schopni z ledu vysekat celé město. Na snímku letošní sochání z ledu u Raifského kláštera, zhruba 30 kilometrů od tatarstánské metropole Kazaně,

U Raifského kláštera Panny Marie tradičně tvoří kulisu lednových náboženských oslav celé ledové město. Z ledu jsou ploty, věřící obklopují bohatě zdobené ledové chrámy, ledové kříže i ledoví andělé. Každý kousek je přitom poctivě ručně opracovaný.

Ledové sochy jako moderní umění

Ledová socha se dá vytvořit i z umělého ledu, moderní umělci na to mají vypracované své postupy, se kterými navíc stále experimentují. Formy používají jednorázové i na více použití. Aby ledová díla udělala co nejlepší dojem, snaží se, aby byl led dokonale čirý, což se prý dá ovlivnit použitím destilované vody.

Kanadská umělkyně Nicole Dextras využívá prchavou krásu ledu jako metaforu k vyjádření pomíjivosti prostředí i lidské existence.

Naprosto originální jsou pak ledové sochy kanadské vizuální umělkyně Nicole Dextras. Její pomíjivá díla jsou skutečně dokonalým zážitkem. Ona svoji tvorbu považuje současně za výzkum i experimentování, co všechno se s ledem dá dělat. Ráda ho kombinuje mimo jiné s textilem, obaluje do něj nádherné krajkové róby i ty nejjednodušší textilní materiály. Dokonale tak vynikne křehká krása obojího.

Kanadská umělkyně Nicole Dextras využívá prchavou krásu ledu jako metaforu k vyjádření pomíjivosti prostředí i lidské existence. Kanadská umělkyně Nicole Dextras využívá prchavou krásu ledu jako metaforu k vyjádření pomíjivosti prostředí i lidské existence.

Nicole Dextras sama prohlašuje: "Ledové umění představuje zlom v mé umělecké praxi, protože led je materiál, který dokonale vystihuje přechodný charakter prostředí i lidské existence. V jednom momentu se zdá neproniknutelný a v dalším nebezpečně křehký."





Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.