Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lék proti chřipce najdete v lese: s posílením imunity pomohou houby

  0:11aktualizováno  0:11
Ačkoliv se říká že nerostou, i teď v lese najdete houby, které vám dokonce pomohou zvýšit imunitu. V období začínajících viróz a chřipkových onemocnění je to k nezaplacení.

Také outkovku pestrou z našich lesů si můžete nasušit, rozemlít a prášek užívat na posílení imunity. Účinek je stejný jako u tablet či kapslí z lékárny. | foto: Profimedia.cz

"Na posílení imunity se dá využít kolem 80 druhů hub, ale zcela jednoznačnými favority jsou houževnatec jedlý neboli houba šii-také a hlíva ústřičná," radí zkušený a uznávaný mykolog Jiří Baier, který se léčivými účinky hub dlouhodobě zabývá. "Ty zvýší imunitu natolik, že by člověk měl být prakticky nezničitelný," dodává s nadsázkou.

Hlívu ústřičnou mohou i alergici

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) si už v řadě domácností našla své místo v kuchyni, případně v podobě kapslí či sirupu posilujících imunitu. Má to své opodstatnění, které vám potvrdí nejen léčitelé ale i seriózní lékaři. Tato houba totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje .

Hlívu i další houby lze pěstovat na dřevěných špalcích, větvích, pařezech, pilinách listnatých stromů a krátkodobě i na řezané slámě Houbu můžete samozřejmě konzumovat čerstvou, dnes už ji koupíte v průběhu celého roku dokonce i v supermarketech. Jen si dejte pozor na zemi původu. Baier nedoporučuje kupovat hlívu pocházející z Polska, protože Poláci při jejím pěstování údajně používají pesticidy. Nejste ale odkázáni jen na nabídku trhu, hlívu si dokonce můžete i sami pěstovat - čtěte Vypěstujte si vlastní houby, za pár týdnů můžete sklízet.

Hlíva je jedna z mála hub, která se dá v omezené míře konzumovat i syrová, což se doporučuje hlavně alergikům. "Ohřátím nad 40 stupňů z ní totiž vyprchávají látky účinné na alergii," vysvětluje Baier. Lze ji například přidávat do zeleninových salátů, nebo si ji nakrájet na obložený chleba. Kromě imunoglukanů obsahuje i celou řadu vitamínů a stopových prvků, proteiny či vlákninu.

Jinak se doporučuje - a dělají to tak jak mykolog Baier, tak i Jiří Pirner, šéf Botanické zahrady léčivých bylin při farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové - čerstvou hlívu si doma usušit, stačí při teplotě zhruba 30 stupňů Celsia, poté rozemlít na jemný prášek a denně užívat půl až celou polévkovou lžíci. Hlíva není aromatická a nemá výraznou chuť, takže je možné si ji zamíchat například do jogurtu. "Ideální je užívat hlívu tímto způsobem pravidelně každý den, po dobu dvou měsíců," radí Pirner. Přidat ji ale můžete i do polévky, omáčky nebo třeba do bábovky. Účinné léčivé látky varem ani pečením nezničíte.

Houževnatec se dá používat jako koření

Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také. Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také se k nám dováží v sušené podobě, ten nejkvalitnější podle Baiera pochází z Číny. Lze ho koupit i v kapslích, ale bývá samozřejmě dražší, navíc se nemusíte dopátrat původu hub. Houževnatec se dá pěstovat podobně jako hlíva, můžete ho tedy koupit i čerstvý, dokonce i přes internet.

Koupíte-li sušené plodnice, není opět problém si je doma v mixéru pomlít na prášek. Užívat ho můžete i samotný, zhruba půl polévkové lžíce denně. Je ovšem na rozdíl od hlívy poměrně aromatický a každému jeho chuť nevyhovuje. Ideální je používat ho jako koření - na maso, do polévek i do omáček. Průběžně tak budete posilovat svoji imunitu a zároveň budovat aktivní obranu proti chřipkovým virům.

To ve své internetové poradně potvrzuje i vyhlášený bylinkář Pavel Váňa, který uvádí, že kromě posílení imunity houževnatec působí proti chřipkovému viru. Stejně tak doporučuje pro posílení imunity i další čínskou houbu lesklokorku lesklou (Ganoderma lucidum).

Houby na imunitu donesete i z lesa

Outkovka pestrá (Trametes versicolor), houba posilující imunitu. V našich lesích roste po celou zimu."Z hub posilujících imunitu, které v našich lesích právě rostou - a většinou je tam najdete po celou zimu - bych vybral vějířovec obrovský (Meripilus giganteus) a outkovku pestrou (Trametes versicolor)," prozrazuje Jiří Baier. V omezené míře se dají konzumovat syrové jako hlíva, jsou ale poměrně tuhé a houževnaté.

"Konzumovat se dají například tak, že je syrové rozemelete a přidáte si lžíci třeba do vloček s mlékem," pokračuje mykolog. A nebo je také usušíte a rozemelete na jemný prášek, který můžete užívat průběžně. "Pro obě tyto houby platí, že kromě posílení imunity působí podle posledních lékařských výzkumů i proti rakovině," dodává Baier.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.