Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lék proti chřipce najdete v lese: s posílením imunity pomohou houby

  0:11aktualizováno  0:11
Ačkoliv se říká že nerostou, i teď v lese najdete houby, které vám dokonce pomohou zvýšit imunitu. V období začínajících viróz a chřipkových onemocnění je to k nezaplacení.

Také outkovku pestrou z našich lesů si můžete nasušit, rozemlít a prášek užívat na posílení imunity. Účinek je stejný jako u tablet či kapslí z lékárny. | foto: Profimedia.cz

"Na posílení imunity se dá využít kolem 80 druhů hub, ale zcela jednoznačnými favority jsou houževnatec jedlý neboli houba šii-také a hlíva ústřičná," radí zkušený a uznávaný mykolog Jiří Baier, který se léčivými účinky hub dlouhodobě zabývá. "Ty zvýší imunitu natolik, že by člověk měl být prakticky nezničitelný," dodává s nadsázkou.

Hlívu ústřičnou mohou i alergici

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) si už v řadě domácností našla své místo v kuchyni, případně v podobě kapslí či sirupu posilujících imunitu. Má to své opodstatnění, které vám potvrdí nejen léčitelé ale i seriózní lékaři. Tato houba totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje .

Hlívu i další houby lze pěstovat na dřevěných špalcích, větvích, pařezech, pilinách listnatých stromů a krátkodobě i na řezané slámě Houbu můžete samozřejmě konzumovat čerstvou, dnes už ji koupíte v průběhu celého roku dokonce i v supermarketech. Jen si dejte pozor na zemi původu. Baier nedoporučuje kupovat hlívu pocházející z Polska, protože Poláci při jejím pěstování údajně používají pesticidy. Nejste ale odkázáni jen na nabídku trhu, hlívu si dokonce můžete i sami pěstovat - čtěte Vypěstujte si vlastní houby, za pár týdnů můžete sklízet.

Hlíva je jedna z mála hub, která se dá v omezené míře konzumovat i syrová, což se doporučuje hlavně alergikům. "Ohřátím nad 40 stupňů z ní totiž vyprchávají látky účinné na alergii," vysvětluje Baier. Lze ji například přidávat do zeleninových salátů, nebo si ji nakrájet na obložený chleba. Kromě imunoglukanů obsahuje i celou řadu vitamínů a stopových prvků, proteiny či vlákninu.

Jinak se doporučuje - a dělají to tak jak mykolog Baier, tak i Jiří Pirner, šéf Botanické zahrady léčivých bylin při farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové - čerstvou hlívu si doma usušit, stačí při teplotě zhruba 30 stupňů Celsia, poté rozemlít na jemný prášek a denně užívat půl až celou polévkovou lžíci. Hlíva není aromatická a nemá výraznou chuť, takže je možné si ji zamíchat například do jogurtu. "Ideální je užívat hlívu tímto způsobem pravidelně každý den, po dobu dvou měsíců," radí Pirner. Přidat ji ale můžete i do polévky, omáčky nebo třeba do bábovky. Účinné léčivé látky varem ani pečením nezničíte.

Houževnatec se dá používat jako koření

Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také. Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také se k nám dováží v sušené podobě, ten nejkvalitnější podle Baiera pochází z Číny. Lze ho koupit i v kapslích, ale bývá samozřejmě dražší, navíc se nemusíte dopátrat původu hub. Houževnatec se dá pěstovat podobně jako hlíva, můžete ho tedy koupit i čerstvý, dokonce i přes internet.

Koupíte-li sušené plodnice, není opět problém si je doma v mixéru pomlít na prášek. Užívat ho můžete i samotný, zhruba půl polévkové lžíce denně. Je ovšem na rozdíl od hlívy poměrně aromatický a každému jeho chuť nevyhovuje. Ideální je používat ho jako koření - na maso, do polévek i do omáček. Průběžně tak budete posilovat svoji imunitu a zároveň budovat aktivní obranu proti chřipkovým virům.

To ve své internetové poradně potvrzuje i vyhlášený bylinkář Pavel Váňa, který uvádí, že kromě posílení imunity houževnatec působí proti chřipkovému viru. Stejně tak doporučuje pro posílení imunity i další čínskou houbu lesklokorku lesklou (Ganoderma lucidum).

Houby na imunitu donesete i z lesa

Outkovka pestrá (Trametes versicolor), houba posilující imunitu. V našich lesích roste po celou zimu."Z hub posilujících imunitu, které v našich lesích právě rostou - a většinou je tam najdete po celou zimu - bych vybral vějířovec obrovský (Meripilus giganteus) a outkovku pestrou (Trametes versicolor)," prozrazuje Jiří Baier. V omezené míře se dají konzumovat syrové jako hlíva, jsou ale poměrně tuhé a houževnaté.

"Konzumovat se dají například tak, že je syrové rozemelete a přidáte si lžíci třeba do vloček s mlékem," pokračuje mykolog. A nebo je také usušíte a rozemelete na jemný prášek, který můžete užívat průběžně. "Pro obě tyto houby platí, že kromě posílení imunity působí podle posledních lékařských výzkumů i proti rakovině," dodává Baier.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....



KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Sucho umí potrápit. Podělte se o zkušenosti, jak s ním bojovat

Rostliny potřebují dostatek vláhy, ale samotná konev s vodou na to zdaleka...

Nejen zahrádkáře, zemědělce či rybáře trápí sucho. Leckde vysychají i studny. Přitom právě sucho je pro pěstování...

Další z rubriky

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

VIDEO: V Praze vaří „selfieccino“. Kávu, na které může být vaše fotka

Reporter iDNES.tv Matěj Smlsal si zkusil vyrobit kávu se svým portrétem sám.

Po Londýně či Bratislavě otevřela první kavárna, která nabízí tak zvané selfieccino také v Praze. Majitelé Marek Adam a...

Mravenci se stěhují do domácností. Hledají pohodlný zdroj potravy

Ke konci dubna se v zahradě začnou objevovat mravenci.

Říká se, že je někdo pilný jako mraveneček. A na jaře je to vidět. Celé kolonie se pilně snaží obstarat obživu a tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz